Les poblacions de la badia de Roses podrien assumir la neteja de la brutícia en superfície del mar per no perjudicar el turisme. Fins ara, aquest tipus de tasques les portava a terme l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), que ara les ha decidit suspendre perquè suposava molta despesa pel volum que es recollia. L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, ha dit en declaracions a la Cadena Ser que suprimir el servei suposaria retrocedir 20 anys enrere.

Durant els mesos d'estiu, des de fa anys, les embarcacions ecològiques s'han encarregat de retirar les deixalles sòlides d'una setantena de poblacions del litoral. L'estiu de 2010 van treballar-hi 41 barques. En deu anys hi ha hagut un gran descens del volum que es retira (de 1100 a 230 metres cúbics), i tenint en compte això i el cost que suposa la retirada de deixalles -2,3 milions d'euros-, l'ACA ha decidit suspendre el servei. Això ha d'ajudar també a rebaixar la despesa de l'agència. Tan sols s'actuaria en cas que es detectés un repunt d'escombraries flotants.

Els ajuntaments de la badia, segons la cadena Ser, continuaran fent la recollida de sòlids flotants perquè "el que no podem permetre és renunciar a uns estàndards perquè, en una destinació madura com pot ser l'Escala, no pots renunciar a la qualitat". Això és el que creu l'alcalde de l'Escala, que considera que "és possible que hagin reduït els sòlids, però encara n'hi continua havent, és segur". Per tant, deixar de fer la neteja creuen que suposaria anar 25 o 30 anys enrere.

El batlle de l'Escala ha mantingut converses amb la resta de poblacions de la badia (Sant Pere Pescador, Roses i Castelló d'Empúries), amb els quals assumirien a mitges el pagament del servei.