El PGA Golf Catalunya invertirà 200 milions d'euros (MEUR) en un màxim de deu anys per fer una urbanització de luxe a Caldes de Malavella (Selva). En total, es construiran 368 cases i apartaments a l'entorn dels dos camps de golf, amb uns preus que aniran des dels 325.000 fins als 2 milions d'euros. Les primeres quinze cases d'alt stànding s'acabaran a mitjans setembre. El director corporatiu del PGA, David Plana, assegura que hi ha mercat tot i els moments actuals, perquè ells no són "un promotor típic" i, a més del client de proximitat, també s'obren als estrangers. L'Ajuntament reconeix que molts ingressos per construcció provenen del PGA però també diu que els golfistes no solen visitar el poble.

"Som uns promotors atípics; nosaltres no tenim estoc i ara engeguem un projecte per fer una àrea residencial". Amb aquesta frase, el director corporatiu del PGA Golf Catalunya ha resumit les grans línies de l'aposta immobiliària que es va engegar ara fa cap a un any, a mitjans del 2010, als terrenys que ocupen els dos camps de golf de Caldes de Malavella.

De moment, ja s'han invertit 15 MEUR en el projecte, que han permès acabar dues cases de mostra i engegar la construcció de quinze xalets i quinze apartaments més. Es preveu que les vil·les, que costen entre 1,2 i 2 MEUR, estiguin enllestides aquest setembre. I que al juliol de l'any vinent es puguin entregar les claus dels primers apartaments, amb preus que oscil·len entre els 325.000 i els 625.000 euros.

La intenció dels promotors del projecte, però, no és acabar aquí. I és que, com ha ressaltat David Plana, es preveuen invertir fins a 200 MEUR en un màxim de deu anys per convertir l'entorn dels camps en un autèntic conjunt residencial de luxe.

En total, s'hi aixecaran 368 habitatges, entre les cases d'alt stànding (que tenen parcel·les d'entre 2.000 i 4.000 metres quadrats) i els apartaments (amb superfícies des dels 104 als 200 metres quadrats). "A més de disposar de seguretat privada, també hi haurà serveis comuns per a tots els residents, com ara un gimnàs, piscina, pistes de tennis i pàdel, solàrium o una zona d'spa", ha concretat David Plana.

El director corporatiu del PGA Golf Catalunya ha destacat que la nova urbanització no es concep només com a segona residència dels golfistes, sinó que també vol atraure els gironins. "Tant el planejament com la tipologia de les cases estan destinades a aquella gent de Girona que vol trobar un nou concepte d'estil de vida que no té a la ciutat", ha concretat Plana.

Hi ha mercat

Tot i la crisi econòmica, i que la construcció estigui sota mínims, el director corporatiu del PGA assegura que hi ha mercat. D'entrada, pel poder adquisitiu dels clients potencials i perquè ells són "un promotor atípic", assegura. "Nosaltres no tenim un estoc d'habitatges per vendre", precisa David Plana.

A més, el director corporatiu també concreta que dins la seva cartera de clients no només s'hi troben els gironins, sinó que també hi ha molts golfistes estrangers. Com a exemple, David Plana explica que la meitat de les primeres cases venudes les han comprades anglesos, francesos, alemanys o -fins i tot- suecs i noruecs.

Un cop acabin de construir la primera fase de la nova urbanització, la intenció del PGA Golf Catalunya és continuar aixecant noves cases i apartaments. A l'hora d'edificar els xalets, David Plana assegura que es faran a gust del client.

Ampliació cap a Vilobí d'Onyar

A mig i llarg termini, el PGA Golf Catalunya també té la vista posada en ampliar l'actual finca, de 300 hectàrees. Per això, vol estendre's cap al terme municipal de Vilobí d'Onyar (Selva), cosa que ja contempla el Pla General del poble, i aixecar 80 habitatges més i un hotel en una parcel·la de 74 hectàrees.

El PGA Golf Catalunya ve néixer l'any 1987 en uns terrenys on inicialment hi havia d'anar un circuit de Fórmula 1. Fins ara, s'han invertit a l'indret 70 MEUR -procedents d'un magnat irlandès- que han permès fer dos camps de divuit forats (el The Stadium Course i el The Tour Course), una casa club i un hotel de 149 habitacions (que ara té una ocupació del 50%).

El PGA Golf Catalunya de Caldes de Malavella destaca pel seu camp Stadium Golf Course. Està considerat el segon millor camp de golf de l'estat espanyol, el quart d'Europa i el 88è del món.

Atreure golfistes i turisme de luxe

L'alcalde en funcions de Caldes de Malavella, Joan Colomer, ha destacat que cal treballar per atraure el turisme relacionat amb el golf cap al municipi, ja que actualment els golfistes no acostumen a visitar les poblacions que envolten el camp. Colomer ha assegurat que cal plantejar-se de quina manera aquest turisme de luxe pot beneficiar directament al municipi de Caldes perquè, des del seu punt de vista, el camp de golf i les cases residencials queden físicament allunyades.

Colomer, però, admet que una part d'aquesta activitat és una font d'ingressos important per a l'ajuntament, ja que la construcció de les cases de luxe representa gairebé la meitat del que recapta el consistori per impost de construccions. Segons ha explicat, es tracta d'un tant per cent "força elevat" ja que la resta de l'activitat de la construcció està "molt aturada".

L'alcalde de Caldes de Malavella ha dit que, tot i que el projecte del PGA tot just acaba de començar, és un punt a destacar que es construeixi una urbanització tenint en compte la conjuntura econòmica actual. "Tot està per veure ja que encara no sabem si la gent que hi vindrà a viure són d'aquí o estrangers que hi tindran les segones residències", ha conclòs Colomer.