La desarticulació d'un grup de menors fa que els robatoris al centre d'Olot hagin baixat un 50% en un any, segons ha explicat el sotsinspector dels Mossos a Olot, Blai Ortiz. El responsable policial va fer l'afimació en el decurs de la presentació de les dades de Seguretat Ciutadana del 2010. Va explicar que en el decurs del 2009 van constatar una punta de fets delictius. "Sobretot robatoris en establiments comercials a la zona centre", va dir. Va indicar que les investigacions van determinar que els autors eren una colla de joves menors d'edat.

A partir de les investigacions els Mossos d'Esquadra van poder registrar prou incidències perquè la Fiscalia de Menors determinés ingressos cautelars en centres de menors. Les retencions van provocar que alguns dels menors s'adonessin de les conseqüències dels actes delictius i van decidir deixar aquest tipus d'activitat. Ara, la major part dels menors són adults i alguns que estaven retinguts estan en llibertat.

Paral·lelament a la desarticulació de la banda, els Mossos d'Esquadra i la Policia Municipal van establir controls policials conjunts al centre, als barris i als polígons industrials. L'increment de la presència a les zones industrials, també, va reduir els robatoris als polígons industrials d'Olot i de l'extraradi.

En el context de la memòria delictiva, Ortiz va constatar una reducció dels delictes amb violència i intimidació, dels quals els més habituals són les estrebades. També va indicar una reducció dels robatoris a l'interior dels vehicles.

El sotsinspector, conjuntament amb el cap de la Policia Local d'Olot, Ignasi López, van apuntar que la reducció global de fets delictius a Olot del 2010 respecte al 2009 va ser d'un 18%.

Delinqüència controlada

El cap dels Mossos de la zona d'Olot, Blai Ortiz, va indicar que la Garrotxa té una delinqüència autòctona poc important. "Tots els grans fets que ens puguin venir, ja siguin robatoris amb arma de foc o grans butrons en empreses ens vénen de l'exterior", va considerar. Va definir els casos del zelador de la Caritat i de Pere Puig Puntí com a situacions excepcionals.

Va apuntar que l'obertura dels túnels de Bracons no va significar una incidència negativa en les estadístiques delictives. "Al 2009, prevèiem que l'obertura de Bracons seria una entrada important de delinqüència i no ho és", va dir. Va argumentar que el manteniment de patrulles estàtiques a l'accés als túnels és la clau perquè la prevenció de delictes sigui efectiva.

Precisament, el 24 de maig, una d'aquestes patrulles estàtiques va detenir quatre veïns de Badalona, com a presumptes autors d'un robatori amb força. Mentre feien un control d'alcoholèmia, els agents van aturar un vehicle que circulava en direcció a Vic. Van observar que a la part davantera del vehicle hi anaven tres persones en dos seients i que la part posterior del cotxe anava molt baixa. En comprovar la càrrega van veure que duien la part posterior plena de bobines de coure d'origen indeterminat.