El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest divendres l'ordenança que al maig va aprovar l'Ajuntament de Riudellots que els permetrà sancionar prostitutes de carretera i també clients. La norma és a partir d'ara vigent i preveu sancions de 700 a 3.000 euros segons la gravetat de cada cas. L'alcaldessa del municipi, Montserrat Roura, diu que les prostitutes s'han desplaçat a l'interior del municipi des del desdoblament de la N-II i que volen acabar amb aquesta situació. Des del 2008 un acord de la Comissió d'Urbanisme prohibeix l'obertura de nous prostíbuls dins del terme municipal.

A partir d'aquest divendres un veí de Riudellots de la Selva pot trucar als Mossos d'Esquadra per alertar que un client està requerint els serveis d'una prostituta dins el terme municipal o que hi ha una prostituta esperant clients a peu de carretera. L'alcaldessa, Montserrat Roura, també ha dit que el cos està avisat que Riudellots ja disposa d'aquesta ordenança i, per tant, poden també aturar-se i sancionar tant les prostitutes com els clients. El municipi no té policia pròpia i és per això que ha de recórrer als Mossos per poder aplicar les sancions.

L'ordenança és similar a la d'altres municipis i inclou multes mínimes de 700 euros que poden elevar-se fins als 3.000 euros -tant per les noies com els clients- si són enxampats, per exemple, en un lloc visible a prop d'un centre escolar o esportiu, supòsit que seria castigat amb una infracció "molt greu". "Sabem que la funció de l'ajuntament no és la de crear por però hem de posar impediments perquè no exerceixin enmig de la carretera a plena vista de tothom; l'exercici de la prostitució no es pot fer d'aquestes maneres", ha justificat l'alcaldessa.

Roura ha explicat que fa anys que el municipi pateix la problemàtica de la prostitució de carretera. Fins que no es van fer les obres d'ampliació de la N-II (ara A2), les prostitutes se situaven als vorals d'aquesta carretera, que està més allunyada del nucli urbà. Ara però, després del desdoblament, s'han traslladat a la C-25 i Roura reconeix que estan més a la vista dels veïns. "És un paisatge vergonyós", ha descrit l'alcaldessa.

Riudellots de la Selva s'afegeix així a d'altres municipis gironins que també han aprovat ordenances d'aquestes característiques. El primer en aprovar una norma municipal d'aquestes característiques va ser la Jonquera (Alt Empordà) i després s'hi ha sumat altres ajuntaments com Figueres, Vidreres, Sils o Caldes de Malavella.

Sense més prostíbuls des del 2008

Amb aquesta ordenança, el municipi de Riudellots té una eina més per controlar l'exercici de la prostitució en el seu terme. Al 2008, la Comissió d'Urbanisme de Girona va aprovar que l'ajuntament pugés modificar les seves ordenances per impedir l'obertura de nous locals on s'exerceixi la prostitució. Actualment al poble ja hi ha un club dels més destacats de la demarcació. L'alcaldessa ha afirmat que Riudellots és "un poble petit que ja té prou inconvenients" i defensa que acollir més establiments d'aquest tipus "en pot crear més".