El jutge Leandro Blanco, ahir, va fer efectiu el seu trasllat del Jutjat número 1 d'Olot i ara el cas del zelador de la Caritat està pendent que l'agafi un altre jutge. L'advocat de l'acusació de set famílies, Rafel Berga, va apuntar a Ràdio Olot que la substitució pot allargar el cas unes setmanes. Berga va reblar que el judici tindrà lloc el 2012 a l'Audiència de Girona. En una entrevista a la mateixa emissora, Rafel Berga va opinar que les declaracions a la Instrucció de 64 persones demostren que Joan Vila era conscient del fet que els seus actes eren il·legals. En conseqüència, va apuntar que no existeix un eximent per salut mental alterada.

Berga va considerar que les presumptes motivacions a través de les quals Vila va cometre els assassinats, no incidirien si la resolució del Procediment depengués d'un fiscal de pena. En canvi, Berga va apuntar que la resolució anirà a càrrec d'un Tribunal Jurat (popular). En aquest cas, segons ell, les motivacions altruistes de disminució del patiment sí que podrien ser un eximent. En aquest sentit, Berga va definir de revelador l'informe emès pel psiquiatra de can Brians, Álvaro Muro.

L'informe considera que Joan Vila és plenament conscient i que no patia cap malaltia mental. També indica que estava lluny de tenir motivacions altruistes. En contra l'informe, segons ell, apunta que a partir de deduccions mèdiques Vila obtenia satisfacció personal amb els seus actes.

Rafel Berga també va fer referència al fet que les declaracions i els informes han posat de manifest que Vila no actuava begut, ni sota els efectes de barbitúrics.

Pel que fa a la responsabilitat Civil de La Caritat, Berga va indicar que a part del fet que Vila va cometre els crims dintre del recinte en condició de treballador contractat, hi ha el tema de l'accés als armaris de la infermeria i de la neteja que va descriure com a lliure.

En l'entrevista, va indicar que l'acusació no demanarà responsabilitats als metges. "Nosaltres no perseguim més responsables que Joan Vila". També va apuntar que "la metgessa no va certificar defuncions a distància en cap cas".

Va fer referència a la declaració d'una infermera que va indicar que havien dut un cos al tanatori sense certificar, però la metgessa va anar al tanatori, on van verificar les causes de la mort.