L'Ajuntament de Sant Joan les Fonts i l'empresa Torraspapel, SA ahir, al matí van signar el ?contrac?te notarial de cessió definitiva de la casa de ca l'Esquirolet i dels terrenys coneguts com el Pedre?guet, situats al costat del Fluvià. L'alcalde, Joan Espona (CiU), explica que l'Ajuntament ha compensat l'empresa amb modificacions al Pla d'Ordenació Urbanístic Municipal (POUM). L'alcalde precisa que és un tracte de compensacions enfocades a l'impuls de l'activitat industrial de la paperera i en benefici de l'ocupació dels veïns.

La casa de ca l'Esquirolet és un edifici de dues plantes i soterrani situat a un extrem del Pont medieval, a l'accés del Pedre?guet i de les colades basàltiques del Buscarró i del Molífondo. L'origen de l'edifici és de principis de la dècada dels trenta. En aquella època l'empresa Rafael Torràs Juvinyà ( precursora de l'actual Torraspapel) construïa habitatges per als treballadors. La casa va fer la funció d'habitatge fins a la dècada dels noranta del segle XX. Llavors va quedar fora de servei, cosa que va propiciar que fos ocupada il·legalment. Aquest fet va provocar que la propietat hagués de tapiar amb obra els accessos a l'interior de l'edifici.

La constitució de la propietat municipal suposarà un nou futur per l'immoble. L'alcalde considera que la situació estratègica serà clau pel destí de l'edifici. Ell apunta que pot servir com a punt de referència de l'entorn natural que l'envolta. Això no obstant, Espona indica que entre les entitats del poble i de l'Ajuntament decidiran el futur de l'immoble.

El Pedreguet

La casa de ca l'Esquirolet està situada a l'únic accés al Pedreguet. És tracta d'uns terrenys al·luvials situats en un meandre del Fluvià. Per un costat el riu limita amb les roques que sostenen les cases de la part nord del carrer de Sant Antoni al Barri Vell i per l'altre fa vora amb el Pedreguet. El problema està en el fet que les revingudes periòdiques del Fluvià cobreixen el Pedreguet. En algunes ocasions, en la seva totalitat.

El fet que el Pedreguet sigui inundable, segons Espona, no ha de ser impediment per fer-hi un espai de lleure. Precisa que l'Ajuntament tractarà amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) una solució estable perquè els terrenys es puguin aprofitar.

La idea d'Espona és que el ?Pedreguet recuperi el paper de parc que havia tingut a la dècada dels trenta. Llavors al Pedreguet hi havia bancs, camins i ?d'altres equipaments que l'Aiguat del 1.940 es va endur per ?sempre. Des de llavors ha estat ocupat per vegetació al·luvial i per arbres de ribera. Temps enrere tècnics del Parc Natural havien proposat convertir-lo en un jardí botànic.