El Servei Meteorològic de Catalunya, en col·laboració amb l'empresa Meteosim, ha iniciat un projecte pilot de predicció mensual de la temperatura i de l'anomalia tèrmica a Catalunya. Si bé els pronòstics meteorològics tenen associats una determinada incertesa, aquesta augmenta quan es tracta de models de predicció a llarg termini, anant més enllà de les dues setmanes.

L'anticipació dels valors de temperatura mitjana i l'anomalia tèrmica previstes a un mes vista pot arribar a ser una informació molt útil per tal de planificar els recursos energètics, de comunicació i de salut. Per dur a terme la predicció mensual de temperatura a Catalunya, s'utilitzaran les prediccions climàtiques de l'ECMWF (European Centre for Medium-Range Weather Forecasts), amb un horitzó de predicció de 32 dies, 1.5º de resolució espacial i amb 6 hores de resolució temporals.

Aquesta predicció serà corregida i ajustada mitjançant les sèries climàtiques de la xarxa d'estacions del Servei Meteorològic de Catalunya utilitzant el mètode d'adaptació estadística per tal de trobar els valors de temperatura mensuals previstos en tots els punts de Catalunya. La correcció s'ha realitzat respecte a dos mètodes diferents de càlcul de la mitjana mensual, la mitjana aritmètica de les temperatures i la semisuma de temperatures mínimes i màximes, sent els dos mètodes no comparables entre ells.

Després de validar ambdós mètodes al llarg de l'any 2010 i principis del 2011, es conclou que els dos tenen un lleuger biaix positiu en la predicció de l'anomalia tèrmica per al pròxim mes respecte al valor observat. Aquest projecte s'iniciarà durant els propers mesos d'estiu.