Les davallades electorals solen anar acompanyades de polèmiques i, sovint, de dimissions. Això és el que ha passat a l'Alt Empordà. El president de la Federació Comarcal d'Esquerra, Daniel Valentí, ha abandonat el vaixell. En una carta enviada a la militància i a la qual ha tingut accés Diari de Girona, el ja exdirigent assumeix el que qualifica de "desfeta electoral" amb la seva dimissió i carrega durament contra el cap de llista de Figueres, Francesc Canet, per no abandonar el seu càrrec al capdavant del partit. Canet, per la seva banda, assegura que ja ha assumit responsabilitats renunciant a ser portaveu i candidat pel 2015 i, a més, diu que Valentí "vol amagar, amb la carta, la seva incompetència en la gestió de la confecció de llistes a la comarca".

"Fixem-nos en Figueres, que és allà on ha rajat més la ferida. De 2a força al consistori hem passat a 4a. Del 25,51% (3.658 vots) de suport amb què comptàvem al 7,92% (1.0006). Si estiguéssim parlant de balanços quadrianuals, de guanys i pèrdues en una empresa, al consell d'administració li correspondria fer renunciar al senyor Francesc Canet d'immediat". Així és com inicia l'expresident comarcal les crítiques al cap de llista a la carta de comiat adreçada a la "gent d'Esquerra de Figueres" i de la comarca. Visiblement enutjat per la situació, Valentí diu que a en Canet "no li cal que ningú vingui i li doni lliçons de fer política o li expliqui "literatura", com em deia l'altre dia en una concorreguda Assamblea". Allà, diu, va afegir que "com més anys de servei un porta al partit, es veu més legitimat per fer el que més o menys vulgui".

Probablement, afegeix, se'n surti per "onzena o dotzena vegada" però insisteix en què "l'ha fet massa grossa". "Sobretot l'ha feta considerable amb aquest pollastre d'haver incorporat i entatxonat un regidor d'AMC de número 3 a la nostra llista. Però també amb d'altres maniobres polítiques gens estètiques i forçades que ha protagonitzat en els darrers temps", diu. En aquest sentit, assegura que va tenir el consentiment de la militància però "amb l'amenaça inclosa, diguem-ne advertiment, per part del senyor Canet d'abandonar la llista a un mes vista de les eleccions municipals, en el cas que el partit no acceptés incorporar de número 3 el senyor Esteve Gratacós".

Una situació que, diu, "hipoteca" la legislatura. Per això, insisteix, era "fàcil" dimitir i sortir per la porta gran i endur-se, de pas, el seu company reconeixent, així, que "amb la gent d'AMC- Figueres, Esquerra ha fet el negoci d'en Robert de les cabres". Això serviria, a més, perquè Mireia Mata i Xavier Besora "militants de cap a peus tots dos, poguessin formar un nou grup municipal amb energia, coneixement i capacitat".

A banda de Canet, però, també afirma que ni ell "ni d'altres no dimiteixen, ja ho faig jo per ells" assumint la responsabilitat de la davallada electoral a Figueres (-2.652 vots) i, especialment, la reculada a la resta de la comarca (-1.632). Mantindrà, però, la seva militància amb l'objectiu "d'entrenar-se per a nous reptes". Ho fa també en nom d'alguns càrrecs institucionals i orgànics d'ERC que "ja fa temps que haurien d'haver tingut la iniciativa de dimitir i propiciar el relleu generacional".

Incompetència a les llistes

La reacció de Francesc Canet no s'ha fet esperar. El regidor, que finalment no dimiteix tal i com va insinuar la nit electoral, assegura que ja ha assumit responsabilitats deixant de ser portaveu del grup i cap de llista pel 2015. Afirma, a més, que l'acta li han atorgat els ciutadans i que va proposar la seva renúncia i només 4 persones hi va donar suport, davant de 14 que no. Insisteix, a més, en què va renunciar durant 16 mesos al seu càrrec de diputat al Congrés per les municipals de 2007. "Una persona que fa això no té cap inconvenient a renunciar a una acta de regidor. Senzillament, va passar que gent de pes de la candidatura i de la secció local em van demanar que ajornés la decisió. I així ho he fet", afegeix.

D'altra banda, Canet afirma que només pot entendre la carta amb un objectiu: "amagar la incompetència en la gestió de la confecció de llistes a la comarca. Una incompetència que ha costat cara en algunes poblacions importants".