L'Ajuntament de Roses espera finalitzar la propera setmana els treballs d'adequació de les instal·lacions del refugi antiaeri de la plaça de la Pau possibilitant l'obertura al públic. Els treballs han consistit en l'adequació de l'accés, la il·luminació de tot l'espai interior i la dotació de sistemes d'àudio per complementar les visites que es faran en grups reduïts.

El de la plaça de la Pau és un dels nombrosos refugis aeris que es van construir a Roses entre les acaballes de 1937 i 1938 en plena Guerra Civil. El de la plaça de la Pau es va posar al descobert el 2002 mentre es portaven a terme unes obres. Des de l'accés de la Pujada de l'Escorxador, el refugi transcorre per sota del carrer de Josep Sabaté durant uns 35 metres per bifurcar-se a continuació fins al carrer de la Trinitat, d'una banda, i el carrer Capità Ariza, de l'altra. Durant els darrers anys s'hi han portat a terme millores per tal de permetre que es pugui visitar. S'han mecanitzat les portes d'accés mitjançant un sistema hidràulic, s'ha renovat la totalitat de lluminàries existents per unes de baix consum i s'ha redissenyat l'accés amb la incorporació del sistema d'àudio i so per permetre simulacions i ambientar les visites. A més, hi ha un panell informatiu on es detalla la documentació existent en referència al refugi.

Altres refugis dels quals es coneix l'existència al nucli urbà són el de la plaça de l'Església i el de la plaça del General Prim. També n'hi havia d'altres situats en zones despoblades com les muralles de la Ciutadella on n'hi hagueren tres, o el que es van localitzar al Camp de la Cortina que no va ser mai operatiu.