El delegat sindical d'UGT, Ivan Lavado, acusa el Govern català de deixar sense feina les prop de 160 persones que van aprovar les oposicions per entrar a la nova presó del Puig de les Basses però que a causa del retard en la posada en funcionament del nou centre es troben a l'atur. Després que la consellera de Justícia, Pilar Fernández Bozal, anunciés a mitjan maig que el nou centre penitenciari obriria portes abans de l'estiu de 2012, un any després del previst per la seva predecessora en el càrrec, Montserrat Tura, des del sindicat consideren que això perjudica greument el sector.

La polèmica entre la UGT i el nou Departament de Justícia va iniciar-se després del primer anunci de posposar-ne l'obertura. Aleshores, Fernández Bozal va argumentar que la presó no estava acabada i que, per aquest motiu, no es podia posar en funcionament aquest mes de juny, tal com Lavado assegura que es van comprometre.

El delegat sindical va afirmar que el centre penitenciari tenia el 95% acabat i que els motius del retard eren "econòmics". El retard en la seva obertura, però, segons el sindicat no només implica ajornar el trasllat des de l'actual centre penitenciari. "Amb aquest retard de gairebé un any més, les 160 persones que van passar les oposicions convocades, que van estar a l'acadèmia i van passar les pràctiques hauran d'esperar molts mesos a poder entrar a la feina", explica Lavado. I és que, segons diu, aquestes persones van deixar les seves feines -en el cas que en tinguessin- per preparar-se i aprovar l'accés i "ara estan aturades". En aquest sentit, el representant sindical assegura que aquesta situació és especialment delicada en una època de crisi com l'actual i afegeix que "l'Administració ha enganyat aquests treballadors".

A banda d'aquesta situació, Lavado afirma que n'hi ha una altra de igual de "lamentable" i que té a veure amb tots aquells serveis externs -com bugaderia o cuina, entre d'altres- que s'ajornaran i que, al seu entendre, haurien estat molt positius per a la comarca i per Figueres a l'hora de crear nous llocs de treball. A diferència del primer anunci, el delegat d'UGT diu que sí que els han comunicat la nova data d'obertura del centre penitenciari. Tot i això, afegeix, es tracta de molts mesos de retards que perjudiquen, a banda dels col·lectius que han de treballar-hi, la qualitat que s'ofereix als ?centres i a les persones que hi són.

El Departament de Justícia espera enllestir les obres el mes de juny vinent i que, a partir de llavors, s'equiparà la presó. De fet, l'equipament del centre penitenciari és una de les inversions més destacades que consten al pressupost de la Generalitat, que hi destinarà diverses partides de més d'un milió d'euros.