Un hospital compra un nou medicament per tractar un tipus de càncer. El prova, i si aquest no ofereix els resultats esperats, l'empresa farmacèutica que li ha proporcionat assumeix tots els costos. Així funciona el sistema de risc compartit, un pacte de col·laboració entre el món sanitari i l'empresarial que té per objectiu que els centres assumeixin les despeses de compra de nous fàrmacs en el mercat en funció dels resultats que n'extreuen un cop aplicats a pacients reals.

En època de crisi econòmica i retallades pressupostàries tant en la sanitat pública com en tots els altres àmbits de l'administració, el departament de Salut de la Generalitat està en vies d'aplicar aquesta mesura en alguns dels seus centres sanitaris com a important manera d'estalvi. Per aquest motiu, Salut està ultimant un acord amb una companyia farmacèutica per compartir els "riscos" d'un medicament oncològic. Segons fonts sanitàries, l'acord es faria efectiu abans d'aquest estiu i d'aquesta manera serà el primer producte que dispensi la sanitat pública sota aquest especial règim econòmic a Catalunya.

Tot i que Salut no va voler revelar més detalls, la idea és que alguns centres sanitaris especialitzats en oncologia (com per ?exem?ple l'ICO) fossin els primers en beneficiar-se tant bon punt s'oficialitzés el conveni. Segons el gerent d'Atenció Farmacèutica i Prestacions Complementàries del CatSalut, Antoni Gilabert, "en aquests moments estem treballant amb algunes empreses per veure si es pot aplicar". Gilabert explica que el risc compartit es dóna "quan hi ha incerteses en un determinat medicament". Aquestes incerteses poden ser econòmiques, de resultats de costos o de prevalença, entre altres.

En aquest sentit, hi ha moltes maneres de compartir riscos entre proveïdor i comprador. Gilabert ressalta que es pot fer un contracte econòmic, de manera que l'hospital no hagi d'assumir tota la quantitat econòmica si el fàrmac és molt car. No obstant, la forma més comuna és la de contractepel que fa a resultats, que és la que s'aplicarà, i el departament no descarta que en un futur proper alguns centres de les comarques gironines ja el comencin a fer servir. De fet, en altres països és una pràctica més estesa. Gilabert posa l'exemple d'una farmacèutica dels EUA que garantia a l'hospital tornar els diners si al cap d'un any els pacients que havien pres el fàrmac per combatre la hiperplàsia benigna de pròstata requerien cirurgia.

No hi ha dubte que és un avantatge per al sistema sanitari públic, ja que deixa de pagar per avançat per fer-ho segons els resultats. Però, què hi guanyen les farmacèutiques? Gilabert ressalta que el risc compartit no es fa amb qualsevol medicament, sinó amb aquells que són molt cars, molt nous, o en definitiva, generen "incerteses". "A les companyies farmacèutiques ja els interessa perquè per algun tipus de fàrmac suposa una sortida al mercat que d'una altra forma potser no tindrien, i a més, els genera més coneixement sobre el producte" afirma.

Això no significa que les farmacèutiques es serveixin dels hospitals per experimentar amb un determinat medicament. "Els fàrmacs que entren en aquest sistema ja estan més que provats i són uns bons medicaments. El problema és que quan s'han d'introduir a molta població, els seus resultats són incerts" assegura Gilabert.

Mesura pionera

Actualment els centres sanitaris paguen per avançat els medicaments que necessiten, sense que es tinguin en compte els resultats. "Aquesta mesura és realment pionera perquè et permet canviar completament el model actual" diu Gilabert.

Abans d'ultimar aquest acord, el departament de Salut va estudiar a fons els models que s'apliquen a fora. A partir d'aquesta base, van desenvolupar una metodologia sobre aquest sistema i una anàlisi dels seus pros i contres, i sobretot es van valorar quins serien els medicaments més adequats per aplicar el risc compartit. Un cop enllestit això, van arribar els contactes amb les farmacèutiques per escollir l'acord més avantatjós per les dues parts. De moment, els tractaments contractats seran contra el càncer.