Una societat de geologia d'Estats Units, "The Geological Society of America", ha convocat més d'una sentantena de geòlegs d'arreu del món, del 27 de juny al 7 de juliol, en una mena de congrés a Cap de Creus i Roses, per la gran vàlua de la geologia de l'indret. Els estudiosos esperen posar sobre la taula els darrers avenços científics a l'hora d'estudiar les deformacions a les roques.

La majoria dels estudiosos provenen d'universitats d'Estats Units, però també d'Anglaterra, França, Canadà, Alemanya, Itàlia, Mèxic, Nova Zelanda, Suïssa o l'Índia, entre altres. Tots participen en un prestigiós congrés, Penrose Conference, que organitza periòdicament la societat geològica, i ocasionalment fora d'Estats Units, on es combinen sesions teòriques amb els més prestigiosos especialistes del camp de la geologia estructural amb sortides de camp.

Entre ells es comptarà amb la participació del catedràtic del departament de geologia de la Universitat de Barcelona, Jordi Carreras i la professora agregada a la UAB i organitzadora principal de la Penrose Conference, Elena Druguet. Els participants visitaranPort de la Selva, Cadaqués i Roses. A aquest darrer municipi hi ha, al voltant del Far, uns afloraments inventariats dins els espais d'interès geològic de Catalunya. En una carta adreçada a l'Ajuntament per demanar una adequació d'aquest entorn en motiu de la visita posen de manifest el prestigi d'acollir aquest esdeveniment. Es recorda que diferents indrets de Cap de Creus, des de Cadaqués, Port de la Selva i Roses, tenen una geologia excepcional a nivell mundial.

A banda de participar al congrés, als científics se'ls facilitarà informació complementària i diversa sobre l'entorn, sobre la comarca i els municipis.

El regidor de Roses (ICV) Joan Esteve Danés ha defensat la importància d'aquest tipus de turisme. Periòdicament grups d'estudiants i especialistes visiten aquests indrets.