Investigadors del Grup Espanyol de Càncer de Pulmó (GECP) han aconseguit augmentar en gairebé el doble la supervivència lliure de progressió d'un subtipus de càncer de pulmó gràcies a l'ús d'una teràpia dirigida administrada per via oral i sense necessitat de recórrer a la quimioteràpia, evitant també la toxicitat que causen aquests tractaments.

Així es desprèn dels resultats de l'estudi Eurtac, un treball en el qual hi participa l'hospital Trueta de Girona (juntament amb altrres 48 centres sanitaris) i que aquests dies està essent presentat al Congrés de l'Associació Americana d'Oncologia Mèdica (ASCO).

Aquesta mutació és més freqüent en els tumors de pacients amb adenocarcinoma, en dones i en no fumadors i, l'objectiu, segons han explicat els seus autors, era determinar quina és la millor opció perquè aquests afectats visquin més temps sense que la malaltia avanci.

D'aquesta manera, van observar que els pacients tractats amb erlotinib arriben a una supervivència lliure de progressió mitjana de 9,7 mesos, enfront dels 5,2 de la quimioteràpia, la qual cosa suposa que el medicament dirigit redueix un 63 per cent el risc que la malaltia avanci de nou i el pacient empitjori. De fet, la importància d'aquests resultats va ser tal que l'estudi va haver de interrompre abans del previst en comprovar en una anàlisi intermèdia que ja s'havia aconseguit l'objectiu primari.

El president del GEPC el doctor Rafael Rosell, afirma que "l'estudi ha despertat moltes expectatives perquè el benefici que aporta la teràpia dirigida és superior a la quimioteràpia que avui dia encara s'utilitza per a qualsevol pacient amb càncer de pulmó metastàtic".