El sindicat CCOO va denunciar que l'hospital Trueta hagi decidit mantenir la plaça de director clínic de Medicina Inerna, una unitat que s'ha quedat amb només 10 llits a causa de les retallades. Tal com va assegurar la secció sindical del centre, actualment aquest alt càrrec estava vacant de de la prejubilació del metge que l'ocupava, i l'hospital ha penjat un anunci demanant currículums per cobrir aquest lloc de treball.

CCOO lamenta que el centre hagi decidit no amortitzar aquesta plaça i en canvi sí que ho hagi fet amb personal de base, "que ha hagut de ser recol·locat en altres serveis". En aquest sentit, el sindicat majoritari del Trueta remarca que entre el cap de servei, els adjunts i el director mèdic sumen gairebé més càrrecs que els pacients que pot albergar la unitat. A més, critiquen que s'hagi optat per mantenir aquesta política mentre s'està fomentant l'estalvi i el personal de base hagi de ser reubicat en altres sectors pels efectes de les retallades.

Concretament, CCOO parla de dos auxiliars i dues infermeres del torn de matí, dues infermeres i un auxiliar del torn de tarda i dues infermeres i un auxiliar del torn de nit, que han estat traslladats a altres serveis després que l'hospital comuniqués a la Junta de Personal la intenció de tancar els 28 llits de Medicina Interna, divendres passat.

"La gerència hauria d'haver aprofitat que el càrrec de director quedava vacant (a causa la jubilació anticipada de la persona que l'ocupava) per amortitzar el càrrec, ja que el cap de servei es pot posar al capdavant d'una planta que només té deu llits", asseguren des de la secció sindical. També veuen "indignant, que mantinguin un càrrec que suposa un sou de més de 5.000 euros i, en canvi, tinguin la intenció del solapament de torns o altres aspectes que afecten la qualitat dels pacients".

Un altre aspecte del qual es queixa CCOO és que entre els requisits per presentar-se al càrrec, el centre demana que el facultatiu sigui "especialista en Medicina Interna o Medicina Familiar". Aquesta última especialitat genera polèmica ja que, segons indica el sindicat, "pot ser que el que es posi al capdavant del servei de Medicina Interna sigui algú que no estigui especialitzat en aquest sector, amb els efectes negatius que això pot comportar".

Jubilació anticipada

CCOO va puntualitzar que la persona que ocupava fins ara el càrrec de director clínic de Medicina Interna és un dels cinc que ha demanat la jubilació anticipada per evitar la normativa del ministeri de Treball per la qual els facultatius no podran cobrar la pensió de la seguretat social si continuen fent activitat al sector privat. Precisament, per parlar d'aquest tema, el Col·legi de Metges va celebrar ahir una sessió informativa a La Mercè per explicar amb més detall la situació a tots aquells metges afectats o interessats.

Per altra banda, les accions que des del passat mes d'abril estan realitzant alguns sindicats de l'hospital Trueta per protestar contra la mesura de les retallades segueixen vigents.

Una d'aquestes és l'oficina dels indignats per les retallades, un punt d'atenció alternatiu situat al vestíbul de l'hospital, que resta en marxa des de fa almenys 3 setmanes i que ahir portava recollides un total de 58 queixes dels usuaris. La intenció dels organitzadors és seguir amb aquesta iniciativa fins que s'aconsegueixin suficients demandes per trametre-les després al Departament de Salut.

Avui CCOO exposarà el tema dels alts càrrecs en l'assemblea que celebren a les 14 hores els sindicats de l'hospital. En aquesta es debatran les mesures de la segona fase de les retallades que van anunciar-se la setmana passada, així com també si segueixen amb les concentracions i talls de carretera setmanals, o porten a terme altres iniciatives. De fet, centenars de professionals del centre fa més d'un mes que surten cada dimecres i tallen la carretera N-II uns minuts per protestar contra la tisorada del Govern.