L'exalcalde de les Planes d'Hostoles, Ferran Pedró, ha renunciat a la seva acta com a regidor, de manera que deixa obert un nou escenari de negociació per la constitució del nou Ajuntament.

Amb la sortida de Pedró, l'economista de 43 anys Jordi Güell quedarà com a cap visible del grup Unitat Planenca. Güell diu que com a grup minoritari estan oberts a les propostes de CiU, amb Eduard Llorà al capdavant, que va guanyar amb quatre regidors. Tanmateix, també es va mostrar obert a les proposicions dels Independents pel Progrés Municipal (IpM), liderats per l'alcalde en funcions, Josep Soler. IpM té tres regidors que, sumats als dos d'Unitat Planenca, deixarien CiU a l'oposició. "Són ells que han de moure peça, perquè nosaltres som el grup minoritari", apunta Güell. "Com a llista menys votada no podem decidir res però escoltarem i ens posaren a disposició de tothom que vulgui tirar endavant el poble", afegeix. També deixa clar que Unitat Planenca té intenció de mantenir-se a l'Ajuntament. El nou cap d'Unitat Planenca va avançar que avui es reunirà amb els membres del grup per avaluar la situació. Güell diu que la constitució final del consistori no se sabrà fins dissabte.

L'alcalde en funcions, Josep Soler, indica que la marxa de Pedró suposa un nou escenari de negociacions, ja que, segons precisa, els seus electors els havien demanat que no establissin pactes amb Ferran Pedró. També va anunciar que els membres d'IpM es reuniran avui per decidir si dissabte s'abstindran i Llorà serà alcalde o no.

Llorà, per la seva banda, diu que intentarà establir negociacions amb Güell al més aviat possible. Llorà havia anunciat que pensava governar amb majoria simple i en base a acords puntuals amb els altres grups, però ho va fer a partir de la idea de l'abstenció d'IpM. Ara, indica que abans de dissabte pot establir acords de govern amb qualsevol dels altres grups.

Ferran Pedró ha exposat en un comunicat que la seva renúncia és perquè els resultats de les eleccions li han fet veure que és millor deixar pas a una nova generació. La sortida de Pedró ha possibilitat l'entrada del tercer de la llista d'Unitat Planenca, Marc Muntaner.

CiU, en minoria a Olot

CiU ha decidit que governarà en minoria a Olot, després de quedar-se a només un regidor d'aconseguir la majoria absoluta. El seu cap de llista, Josep Maria Corominas, ha assenyalat que aquesta és la millor opció per tenir un "govern fort" i assegura que, durant la ronda de trobades amb la resta de partits, "tothom ho ha entès" i "ningú ha presentat cap altra alternativa". L'estratègia que seguiran, diu Corominas, serà la de buscar acords puntuals amb la resta de partits en els "grans temes" per la ciutat. Fins que no estigui constituït el govern, aquest dissabte, no donaran a conèixer la formació del cartipàs.

L'Ajuntament d'Olot passarà a mans de CiU, després que durant dotze anys consecutius ha estat dirigit pel PSC. El seu cap de llista, Josep Maria Corominas, ja havia intentat aconseguir l'alcaldia en els comicis del 2007, però es va quedar com a segona força més votada, per darrere del PSC, amb un total de set regidors. Ara, però, la situació ha fet un tomb i CiU ha obtingut un total de deu regidors, de manera que s'ha quedat a un d'aconseguir la majoria absoluta. Aquesta situació li permetrà governar els pròxims quatre anys còmodament sense cap més soci de govern. "El govern més fort és la minoria", assenyala el cap de llista de CiU. Corominas s'ha mostrat convençut que seran "capaços de tancar acords en els grans temes de ciutat". El nou alcalde no ha volgut donar a conèixer el nou cartipàs, a l'espera que dissabte es constitueixi oficialment.

Pel que fa als resultats electorals, el PSC va perdre tres regidors i es va quedar amb només sis; el partit PxC va passar d'1 regidor a dos; mentre que ERC i el PP van mantenir el resultat dels anteriors comicis amb dos representants i un, respectivament.