CiU de Lloret de Mar governarà finalment en minoria l'Ajuntament, després que tant els convergents com el PSC descartessin un pacte entre les dues formacions en la darrera reunió celebrada ahir mateix. Un cop trencades les negociacions, doncs, els socialistes asseguren que no pactaran amb el Millor i deixaran que Romà Codina governi en minoria. L'element fonamental que ha impossibilitat l'acord, segons van explicar les dues parts, ha estat la petició dels socialistes d'apartar els regidors de CiU Josep Valls i Ignasi Riera, una demanda que Codina no ha volgut acceptar. «Em demanava que treiés dos regidors de la nostra llista i més que per una qüestió política, per ètica no podia cedir a aquesta petició. La gent els va votar, perquè estaven a la candidatura», va afirmar Codina.

Convergència, doncs, haurà de buscar pactes amb la resta de formacions, ja que compta amb set regidors i, per tant, n'hi manquen quatre per assolir la majoria absoluta que permetrà aprovar els diferents projectes. Segons va destacar Codina, s'hauran d'obrir als altres grups i treballar més. «Haurem d'estar oberts a la resta de formacions per anar arribant a acords», va explicar Codina, que va destacar que governar en minoria comporta molta més feina. El candidat, a més, no va descartar que alguns membres dels altres partits puguin acabar entrant al govern: «No estic tancat a que membres d'altres formacions formin part del govern», va afirmar el cap de llista de CiU, que va assegurar que de moment començaran en minoria. Finalment, Codina va explicar que CiU havia ofert una tinença d'alcalde i tres regidories al PSC, però que l'acord no ha prosperat.

Per la seva part, el candidat socialista, Joan Bernat, va assegurar que la sociovergència estava descartada i que afavoririen que CiU governi en minoria. Bernat va afirmar que en el cas que el Millor i ICV els votessin per a ser alcalde el dissabte en què es constituirà l'Ajuntament, els socialistes s'abstindrien per facilitar que l'alcalde sigui Codina. «Nosaltres en abstindrem, perquè entenem que els correspon a les dues llistes més votades tenir l'alcaldia», va afirmar.

Tossa: TU i CiU no pacten

A Tossa, cada dia es clarifiquen més els escenaris i el pacte entre el TU i el PSC sembla que ja està molt a prop, després que els independents i CiU no es posessin d'acord ahir. El TU i CiU es van tornar a reunir ahir a la nit, però no van arribar a cap pacte, sobretot per les divergències en qui ha de tenir l'alcaldia. Tot i que CiU ha fet un canvi en els plantejaments i va acceptar la majoria de les propostes que havien plantejat els independents, no van dir el sí que l'alcaldia fos per a Gisela Saladich (TU). «Proposàvem un govern de concentració i tenir l'alcaldia nosaltres els 4 anys, perquè entenem que cal un canvi. Però CiU no ho ha acceptat», va explicar Saladich.

«No lliguem. Certament, hi ha molta desconfiança», va afegir.

Per la seva part, des de CiU van expressar que estaven disposats a acceptar les propostes del TU, però no entendrien que en un govern de concentració l'alcaldia no la tingués la llista més votada. Segons els convergents, això s'explica perquè el pacte entre el TU i PSC ja estaria fet. Salaldich va afirmar que ara negociaran amb els socialistes.

CIU i ERC, junts al Consell

Un pacte entre Convergència i Unió (CiU) i Esquerra Republicana (ERC) pot deixar enrere vuit anys de sociovergència al capdavant del Consell Comarcal de la Selva. Aquest és l'acord inicial entre ambdós grups que tindrien un total de 18 consellers dels 33 totals a l'ens comarcal i que tirarà endavant sempre que alguns municipis de la Selva Interior que encara estan per tancar pactes acabin formant els governs que s'haurien «acordat».

Entre aquests hi hauria que ERC no faci el tripartit, que finalment ha fracassat, a Santa Coloma de Farners amb CpC i PSC i també que per exemple que a Sant Hilari governi CiU i ERC es mantingui a l'oposició, així com que a Vidreres acabi governant també el convergent Jordi Camps.

Si alguns d'aquests acords no acaben per formalitzar-se en les properes hores i el cap de setmana hi hagués canvis, ERC i CiU no pactarien però tot indica, segons fonts consultades, que l'ens comarcal estarà governat per republicans i convergents els propers quatre anys.

El pacte entre PSC i CiU finalment no hauria prosperat tot i que podrien reeditar el pacte actual perquè sumen 19 consellers.

Sant Hilari: PIG i ERC aprop

En les properes hores s'ha de desencallar un futur pacte entre els actuals socis de govern a Sant Hilari Sacalm (ERC i PIG) i que podrien donar l'alcaldia al cap de de llista del PIG Joan Ramon Veciana durant tot el mandat. Si finalment no fos així i ERC es queda a l'oposició, seria alcalde Robert Fauria, el cap del grup més votat, CiU, que restaria al capdavant de l'Ajuntament, en minoria.