Torna a nevar al juny i Setcases registra un gruix de cinc centímetres

La tempesta de precipitacions ha vingut acompanyada de 1.957 llamps, la major
part registrats a les comarques de Girona

 07:20  
Captura de la càmera web de l´estació de Vallter 2000, ahir a les dotze del migdia.
Captura de la càmera web de l´estació de Vallter 2000, ahir a les dotze del migdia. diari de girona

GIRONA | DDG Una profunda depressió situada sobre les Illes Britàniques ha enviat una massa d'aire fred cap a la península Ibèrica que ha afavorit la gestació d'una àrea de baixes pressions a la Mediterrània Occidental i ha disparat la convecció i la formació de tempestes, segons va informar el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat). El descens de la temperatura ha estat notable i les estacions meteorològiques d'alta muntanya van assenyalar ahir al matí temperatures lleugerament sota zero. De fet, ha tornat a nevar per sobre d'uns 2.000 metres en aquest mes de juny i entre les dades recollides destaquen els 5 centímetres e neu caiguts a Ulldeter (2.364 m).
Els xàfecs van començar molt aviat dimarts i cap a quarts de 7 del matí va descarregar una forta tempesta. A partir d'aleshores van començar a créixer més tempestes, que van afectar punts de la meitat sud del litoral i del prelitoral, així com el Pirineu Occidental. A la tarda les tempestes es van estendre a molts indrets essent especialment intenses a les comarques nord-orientals.
A més, l'entrada de la tramuntana i del mestral a partir del vespre de dimarts va afavorir la concentració de les tempestes a la zona central del litoral i del prelitoral fins ben entrada la matinada.
A banda de les quantitats acumulades, també ha estat destacable la intensitat de la pluja, i en set estacions meteorològiques de la XEMA s'ha superat el llindar d'Avís de Situació Meteorològica de Risc per intensitat de pluja (20 mm en 30 minuts). En concret a l'estació de Sant Pau de Segúries van caure 23,7 kl/m2 en mitja hora. La tercera intensitat més elevada de Catalunya, mentre que la màxima es va registrar a Tarragona amb 32,5 l/m2.
D'altra banda, el Meteocat va explicar que les descàrregues elèctriques van ser "molt nombroses", i la XDDE (Xarxa de Detecció de Descàrregues Elèctriques) ha detectat 1.957 llamps núvol-terra. I gran part d'ells es van concentrar a la província de Girona
Per als propers dies es tornaran a repetir xàfecs i tempestes, especialment entre avui al vespre i divendres, tot i que probablement menys importants que els caiguts al llarg d'aquesta setmana.

Declaració d'Independència

 
Consultori

Puigdemont al Parlament

Carles Puigdemont pot declarar la independència aquesta tarda però no ha aclarit si serà simbòlica o efectiva - El Govern espanyol, amb el suport del PSOE i Cs, diu que està disposat a prendre «les mesures que calguin» per evitar que tiri endavant


Enllaços recomanats: Premis cinema