El director general de Sostenibilitat de la Costa i del Mar de l'Estat, Pedro Antonio Ríos, va confirmar ahir en una visita a Castelló d'Empúries que l'atermanament (delimitació de l'espai de domini públic) als canals d'Empuriabrava no afectarà cap habitatge perquè la zona de reserva -de servitud- s'ha traslladat als carrers. El que sí que continuarà afectat són els 4.600 amarratges que passaran a ser una concessió a trenta anys, prorrogable a trenta anys més. Els propietaris, agrupats en una associació, mantenen la voluntat de presentar un contenciós per buscar una solució millor que els permeti mantenir els amarratges.

"Dels 6.000 i escaig propietaris, significa que hi haurà zero afectacions a la vivenda, cap habitatge resultarà afectat", va remarcar Ríos durant la visita a la marina. En aquest sentit, el representant de l'Estat va explicar que la solució definitiva en la qual es treballa és que la zona de servitud, la zona de pas de sis metres des de l'espai de domini públic (l'aigua dels canals), es delimiti des del canal cap als carrers i les zones lliures que hi ha a la marina. Això suposarà que l'afectació actual, els sis metres des del canal cap als habitatges que estan al costat, quedarà eliminada. Es tracta de la solució que havia plantejat l'Ajuntament de Castelló d'Empúries a un representant del Ministeri de Medi Ambient en una visita recent. La mateixa solució els ha demanat l'Ajuntament de Roses.

L'altre gran problema són els amarraments, però de moment l'Estat segueix sense acontentar els veïns. L'Estat, segons va explicar Ríos, planteja avantatges per als propietaris amb una concessió de trenta anys que es podrà prorrogar trenta anys més i que, a més, podrà ser hereditària. En resultarien afectats 4.600 amarradors, 3.900 dels quals són de privats o estan davant dels habitatges o en punts d'amarratges. La resta són de la concessionària. Segons van manifestar representants dels veïns, de moment mantindran el contenciós que es va interposar, tot i que estan satisfets amb la solució de l'atermanament que afectava les vivendes.

L'alcalde en funcions de Castelló, Salvi Güell, ha manifestat que estan satisfets que s'hagi acceptat "imposar la franja de servitud al carrer en comptes de fer-ho sobre la làmina d'aigua".