CiU ha recuperat l'alcaldia de Salt on governarà en minoria. En el seu primer discurs com a alcalde, Jaume Torramadé ha assegurat que això no vol dir un govern dèbil, només que caldrà ser més dialogant per buscar complicitats amb l'oposició. L'objectiu per a Torramadé -que va ser alcalde durant vuit anys abans que el desbanqués Iolanda Pineda (PSC)- es resumeix en "recuperar l'esperança" i acabar amb la tensió i els conflictes que han marcat els darrers dos anys del mandat. Una de les sorpreses de les eleccions va ser la irrupció de la xenòfoba Plataforma per Catalunya (PxC) amb tres regidors. El seu cap de llista ja ha advertit que no donaran suport a cap proposta que "afavoreixi els immigrants".

CiU governarà amb minoria amb els seus nou regidors després que hagin decidit no pactar ni amb Independents per Salt (IpS) que té dos regidors ni amb Plataforma per Catalunya (PxC) que en té tres. Jaume Torramadé ha assegurat que això no vol dir que el govern sigui dèbil, sinó que el converteix en un consistori més dialogant perquè constantment hauran de buscar el suport d'un o altre partit a l'oposició per aconseguir fer prosperar propostes. Segons Torramadé, això convertirà el ple en fins i tot més democràtic perquè tots els partits estaran implicats en la construcció de Salt i no podran decidir res sols.

CiU torna a l'alcaldia després de quatre anys de govern socialista. Jaume Torramadé ha rebut la vara de mans de la fins ara alcaldessa, Iolanda Pineda (PSC). No és el primer discurs que Torramadé fa com a alcalde de Salt perquè ja ho va ser durant dos mandats abans que el PSC el desbanqués i governés durant quatre anys juntament amb ERC.

Torramadé ha rebut el suport del secretari general de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida que ha afirmat que per al seu partit era "importantíssim" recuperar l'alcaldia de Salt. El futur alcalde de Girona, Carles Puigdemont, que no podrà prendre possessió del càrrec fins que el TSJC resolgui el recurs sobre l'escrutini d'ERC, també ha decidit donar suport a l'alcalde del municipi veí. Torramadé li ha dit durant el discurs que espera que la bona entensa vagi més enllà i que puguin col·laborar durant el mandat. Les relacions entre Girona i Salt, exbarri de la capital, sempre han estat tenses.

La segona meitat del mandat ha estat marcada sovint per la crispació, la tensió i fins i tot els enfrontaments entre veïns. L'origen de molts d'aquests episodis ha estat racista. Torramadé diu que el primer repte i el més important com a alcalde és pacificar la població, recuperar la bona convivència i evitar que hi hagi esclats de violència amb cremes de cotxes i contenidors o manifestacions multitudinàries que rebentin plens municipals. "Salt està cansada dels conflictes", ha afirmat Torramadé que creu que cal "recuperar l'esperança".

Les eleccions municipals han deixat un panorama totalment diferent a l'Ajuntament de Salt. ERC, soci de govern dels darrers vuit anys primer amb CiU i després amb el PSC, ha desaparegut tot i que sempre, des de la recuperació de la democràcia, havia tingut dos regidors. Per altra banda, PxC ha irromput amb tres regidors. En el seu primer discurs, el cap de llista, Carles Bonet, ja ha deixat clar que no donaran suport a cap proposta que busqui la discriminació positiva cap als immigrants. "Primer els de casa", ha assegurat Bonet.

La fins ara alcaldessa, Iolanda Pineda, ha assegurat que deixa l'alcaldia satisfeta per la feina que han fet però no ha obviat el desgast que ha patit amb els episodis que s'han repetit durant els darrers dos anys. Pineda diu que la responsabilitat amb què va afrontar el repte de ser alcaldessa de Salt és el mateix principi que regirà la seva actuació com a líder de l'oposició.

El ple de l'Ajuntament de Salt ha quedat constituït amb els nou regidors de CiU, els sis del PSC, els tres de PxC, els dos d'IpS i un darrer regidor del PP.