La llei ha salvat de la presó el fugitiu i escàpol Erik David Constant Ferdinand. L'estratègia del seu advocat, Carles Monguilod, va mutilar les proves de càrrec del ministeri fiscal, que va quedar desartillat i impedit per demostrar la seva acusació i ha comportat que el jutge decreti l'absolució de l'esmunyedís processat indicant que "tampoc s'ha demostrat la innocència clarament". Aquesta vegada Constant Ferdinand no ha burlat la llei sinó que la ha utilitzat com a capot per impedir ser banyegat per la justícia.

Un error del Jutjat d'Instrucció número 1 d'Olot en no reclamar els telegrames enviats per la policia belga anunciant que l'acusat renunciava al principi d'especialitat ha estat el fil que ha desfet el cabdell acusatori. Monguilod va aprofitar aquest descuit per plantejar com a qüestió prèvia la vulneració del dret a un procés amb totes les garanties per a l'acusat si es jutjava el seu patrocinat pel delicte de falsedat de documents. L'ordre de detenció europea només imputava a l'escapista els delictes de receptació, tinença il·lícita d'armes i tinença de material explosiu de manera que el procés tan sols podia circumscriure's a aquests tres supòsits penals.

Encordillat d'aquesta manera, la professionalitat del fiscal va ser ineficaç per a la incriminació ja que la declaració de l'aleshores acusat va convertir la vista oral en una llacada on tots els indicis van patinar sense esquitxar la versió de Constant Ferdinand, que va ser capaç de desvincular-se de qualsevol fet delictiu.

Tot i quedar acreditat que els vehicles de gamma alta que hi havia al Mas Xicu, a Maià de Montcal, eren robats, ha resultat impossible atribuir-ne l'autoria al pròfug expert, més encara quan la pròpia Guàrdia Civil va especificar que aquest tan sols els va mostrar a altres persones, sense que això signifiqui que coneixia la seva procedència il·lícita i, menys encara, que tractés de vendre'ls.

Un argument semblant ha servit per desvincular-lo del revòlver trobat al Mas Xicu, on va ser detingut Constant Ferdinand abans que es fugués de la Guàrdia Civil saltant emmanillat per una finestra. Segons resa a la sentència no ha quedat provat que el revòlver fos de la seva propietat ni que tingués constància de la seva existència ja que es desconeix qui era l'usuari de l'habitació on va trobar-se l'arma. Cal recordar que l'escapista va ser detingut en companyia de dos persones més.

Finalment, el jutge ha hagut de donar per vàlida l'explicació de Monguilod respecte al fet que els explosius que hi havia a la vivenda no eren res més que material pirotècnic, sense que la seva tinença suposi cap delicte.