distribució de l'espaiRecepció/Botiga.Àmbit 1: Els precedents. Àmbit 2: Unitat ciutat i una fortalesa. Àmbit 3: Geografies de Figueres. Àmbit 4: Història, fets, persones. Àmbit 5: Figueres, futur obert. Aula didàctica: Enginyers del segle XVIII.

Les casamates comptaran amb exposicions temporals, imatges i audiovisualsAquest bloc estarà dedicat a les la defensa de les fronteres i la relació del castell amb la ciutat i anirà a la casamata 7.La imatge virtual de fotografia pertany a la zona que esdevindrà botiga.Aquesta zona estarà ubicada a la casamata número 5 i abordarà els precedents històrics de la ciutat. Aquesta sala s'ubicarà a la casamata 6 i estarà dedicada a la ciutat i la fortalesa.

Des de diferents àmbits i partits polítics s'ha criticat en reiterades ocasions la manca de connexió entre el castell de Sant Ferran i Figueres, la ciutat que l'acull. L'acostament entre aquestes dues realitats és, precisament, el que busca el museu d'història que el consistori projecta a la fortalesa. L'Ajuntament ja ha elaborat l'avantprojecte de l'obra, que està valorada en uns 598.967 euros i per la qual estan buscant "el màxim" possible de finançament extern. S'ubicarà a sis casamates de l'Hornabec de Sant Roc -a l'entrada del castell- i es dividirà en diversos blocs vinculant ambdós conceptes i convertint-se així en un espai més d'ús civil dins la fortalesa.

"La seva funció principal ha de ser mostrar la ciutat de manera comprensiva, parant atenció a les relacions, i dependències mútues, al llarg de la història entre la ciutat i el castell". Així és com defineix els seus objectius l'avantprojecte al qual ha tingut accés Diari de Girona. Es tracta que, a banda d'exercir com a espai de presentació i interpretació, esdevingui també una mena de "vi?sitor centre", un espai que "acull, explica, informa i redirigeix" i, alhora, dinamitza la fortalesa. I és que, segons els redactors del document, el centre ha d'esdevenir la primera peça que col·loqui el castell en una nova etapa, que contempla també altres equipaments com ara la Ciutat del Cavall o el projecte del Museu Militar. El centre s'ubicarà a l'entrada de la fortalesa i en sis de les seves casamates. En quatre d'elles, està previst que s'instal·lin exposicions permanents amb els diferents conceptes que hi ha projectats; en una altra, que hi hagi la recepció i una botiga i, finalment, una altra concebuda com una aula didàctica on es puguin dur a terme activitats i tallers amb unes trenta persones.

D'entre els temes que s'hi tractaran, hi haurà l'evolució urbanís?tica de la ciutat de principis del segle XVIII fins a la construcció de la fortalesa; la ciutat de mitjans del segle XVIII amb el projecte de la fortalesa en marxa; un altre dedicat a les persones que van participar en la seva construcció i el creixement econòmic, social i demogràfic que el castell va suposar, i també s'abordarà la influència militar en l'urbanisme i la vida quotidiana a la ciutat de finals del segle XVIII i principis del XIX.

D'altra banda, hi haurà un espai dedicat als conflictes bèl·lics i les seves conseqüències a la ciutat; una zona on s'explicarà l'afectació de la Guerra Civil, la celebració de les darreres Corts Republicanes al castell o l'exili forçat i, finalment, s'hi abordarà la irrupció del turisme als anys seixanta, la fi de les funcions pròpiament militars de la fortalesa i el seu possible futur.

La idea és que en aquests espais hi hagi materials didàctics amb fotografies per fer-ho comprensible així com audiovisuals sobre aquests aspectes. Per aconseguir-ho, però, aquesta zona del castell haurà d'experimentar algunes ?obres de rehabilitació per tal d'adaptar-la a la seva nova funció tot i que "essent el màxim de respectuosos possible amb l'espai".