El Pla de polítiques de gènere del Ripollès per al període 2011-2015, presentat fa pocs dies al Consell Comarcal del Ripollès, aconsella la creació als ajuntaments de regidories específiques per a polítiques de dones. El treball apunta que cal millorar la participació de la dona en el teixit associatiu i en els òrgans polítics. A partir d'aquí, indica que cal l'adhesió dels ajuntaments, als quals aconsella tenir regidories dedicades a potenciar la paritat i a fomentar l'aplicació de la perspectiva de gènere.

El pla reparteix les dones del Ripollès en tres grans perfils. Per una banda, les dones grans que viuen soles i compten amb poc suport familiar i social; per una altra, les dones de més de 50 anys amb un perfil formatiu baix i poques possibilitats d'accedir al món laboral, i finalment les dones majoritàriament joves que s'incorporen al mercat laboral i que lideren tota la càrrega familiar i la casa. Fonts del Consell Comarcal han concretat que l'apartat més ampli és el format per les dones que tenen més de cinquanta anys.

Els objectius del Pla són fer possible una reorganització del temps i el treball perquè les mestresses de casa puguin compaginar les feines domèstiques amb tenir oportunitats laborals. Una altra fita és aconseguir integrar les dones en risc d'exclusió social. Aquesta finalitat passa per incloure la perspectiva de gènere a les prestacions d'acció social i assistència sanitària. També enumera la pràctica esportiva i aborda la violència contra les dones.

Les línies marcades pel Pla ja s'estan duent a terme ara al Consorci de Benestar Social del Ripollès, als ajuntaments de la comarca, al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD), al Consell Comarcal del Ripollès, al Consorci Ripollès Desenvolupament, a les delegacions dels sindicats i a l'Àrea Bàsica Policial del Ripollès.

El punt d'implantació de les polítiques per a dones al Ripollès és el Consell de Dones. Es tracta d'un òrgan de participació i de sensibilització que té l'obligació de vetllar pel desenvolupament del Pla. El Consell de Dones preveu repartir comissions de treball en tots els àmbits, en especial el de l'ocupació. La idea és evitar discriminacions pel que fa a l'atur, el salari i l'accés a llocs de responsabilitat.