Diversos agricultors del sindicat Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) presentaran avui a l'Ajuntament de Palamós desenes de firmes que han recollit per protestar contra la prohibició de conduir els tractors per la carretera C-31 un cop s'inauguri la seva ampliació. JARC considera que aquesta normativa és un clar exemple de "mobbing rural" ja que obligarà els agricultors a fer una volta d'entre 20 i 30 minuts per arribar fins als camps on treballen.

Per denunciar aquest fet, avui trametran al consistori de Palamós una petició urgent per reunir-se amb la direcció territorial del departament de Territori i Sostenibilitat i abordar aquest tema. A més, també registraran les signatures de bona part dels afectats (es calcula que n'hi ha una seixantena entre agricultors i familiars) per reclamar el pas de maquinària agrícola per la desdoblada C-31.

Sense anar més lluny, ahir un dels afectats, Joan Rutllan, afirmava que en només dos dies ja havia recollit 30 firmes dels pagesos de Calonge, i que els agricultors de Palamós i Vall-llobrega també presentarien les seves pròpies.

En aquest sentit, els agricultors es queixen que malgrat les converses que van mantenir amb el departament d'Agricultura i els ajuntaments, els senyals de trànsit que prohibeixen la circulació de tractors encara hi són, si bé aquests estan tapats a l'espera que es pugui inaugurar el desdoblament.

"Fa pocs dies vaig parlar amb el conseller Pelegrí d'aquest tema i em va dir que no em preocupés, que no hi hauria cap problema. Els ajuntaments de Palamós i Calonge també es posicionen a favor nostre, però els senyals ens impedeixen circular per la C-31" remarca Rutllan.

Per la seva banda, el departament de Territori i Sostenibilitat va manifestar la setmana passada que estaven oberts a parlar d'aquesta situació i al·legaven que la prohibició de tractors per l'autovia es feia sempre que hi havia un camí alternatiu, com és el cas.

No obstant això, Rutllan va lamentar ahir que Territori no els hagués dit res, i va assegurar que l'única via alternativa que hi ha són "uns camins de cabres pels quals no hi passen els tractors de més de 11o cavalls". En aquesta situació, el sindicat denuncia que si la prohibició persisteix els pagesos només tindran dues opcions: o infringir la normativa circulant per l'autovia i exposant-se al risc de pagar multes o passar pel nucli urbà de Palamós, perdre hores de feina i córrer el risc de ser denunciats pels veïns pel soroll i la pudor de fems.

JARC critica que les autoritats hagin decidit fer la prohibició ara que la carretera està desdoblada, "mentre que quan només hi havia un carril per banda podíem circular i no hi havia cap problema". Tot aquest problema ha arribat en el pitjor moment, ja que en els darrers dies és quan hi haurà més moviment de maquinària agrícola per la sega dels camps.

En aquest sentit, els pagesos de la zona demanen, entre altres coses, que "les administracions, que han creat aquest problema busquin alternatives per solucionar-lo, ja que és indignant que els turistes arribin abans a la platja però els pagesos triguin entre 20 i 30 minuts més per arribar al seu lloc de treball". La circulació per autovies amb indicadors de prohibit comporta una infracció greu i la possible retirada de punts del carnet de conduir.