La llei del Parc Natural de Cap de Creus va incloure dins els límits protegits la Vall de Santa Creu el 1998. El petit nucli de trenta vivendes a peu de Sant Pere de Rodes, envoltat de parc natural, quedava així protegit de la construcció. Però tant l'Ajuntament del Port de la Selva com la Generalitat han defensat des de llavors que aquesta protecció extrema va ser «un error». Des de fa anys intenten excloure el nucli del parc natural i permetre la construcció d'una quinzena de cases. Ho van intentar fer a través del POUM del Port de la Selva, el Pla Especial de Cap de Creus, la Llei del Parc Natural del Mongrí i les Illes Medes i ara amb l'avantprojecte de la llei òmnibus. Dues sentències del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), però, van anul·lar el POUM i el pla especial. L'administració ha defensat sempre que no hi ha cap interès urbanístic, però els contraris, davant d'aquesta insistència, ho dubten. El nou alcalde del Port de la Selva, Josep Maria Cervera, es va reunir ahir amb els veïns per aclarir la situació, i segons els veïns, són vuit les possibles cases a construir.

El primer argument que defensen Ajuntament i Generalitat és el de l'error. Si es recorre a l'hemeroteca o a les declaracions d'aquesta setmana, tant per part de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat com de la directora general de Polítiques Ambientals, Marta Subirà, es diu que es tracta d'«un error que s'arrossega» per una contradicció entre «els límits dibuixats que exclouen aquest sector» i «la descripció dels límits» per escrit. La part correcta, segons Subirà, serien els límits dibuixats, on la vall quedaria fora del parc, però sense que s'hi pretengui construir.

El segon argument per defensar l'error és que aquesta situació d'una peça de sòl urbà dins un espai protegit no es produeix «a cap altre espai protegit de Catalunya». L'Ajuntament del Port sosté des de l'elaboració del POUM que no és lògic un espai urbà en un àmbit d'un parc natural per les dificultats de gestió que això comporta. L'exalcalde, Genís Pinart (CiU), va arribar a difondre una imatge virtual amb vuit futures construccions per demostrar que «no seria cap atemptat ecològic ni distorsionarà l'harmonia de la vall» el creixement que s'hi preveia. Des del Port de la Selva diuen que són els primers interessats a preservar l'entorn. Ara bé, el nou ajuntament continua preveient un creixement de vuit vivendes.

Els opositors no estan tan convençuts dels arguments de l'administració i, a més , insisteixen que els tràmits de l'administració s'han d'ajustar a la llei. Salvem l'Empordà i veïns de la Vall defensen el seu valor històric. «És l'únic nucli antic que queda en tota la Costa Brava que no ha estat modificat durant el segle XX i és digne que es mantingui; i a part, en estar envoltat de parc natural, qualsevol cosa que facis afecta directament l'entorn». Ho diu un dels pocs veïns del nucli, Manel Álvarez. Va decidir endegar la lluita amb el suport de Salvem l'Empordà. No entén l'obsessió per treure la vall de la protecció i planteja que suposant que sigui per qüestions de gestió d'un nucli urbà, «per què no protegeixen arran de les façanes de les cases actuals, i no més enllà, permetent més habitatges?». De fet, ahir mateix els va quedar clar que les possibles cases són vuit. La segona qüestió que els posa en alerta i els fa sospitar és la manera com s'intenta resoldre el tema, incloent-hi l'exclusió de la vall en altres lleis que no hi tenen res a veure. «L'any passat amb la de les Medes», diu Álvarez, «i ara amb l'òmnibus».

Dos contenciosos

En les anteriors ocasions, tant durant la tramitació del POUM com la del pla especial, es van presentar al·legacions que no van ser ateses i posteriorment un recurs contenciós. En els dos casos el TSJC els va donar la raó perquè s'havia de complir la llei del parc aprovada pel mateix Governde la Generalitat. En la sentència del Pla Especial s'assenyalava que modificar els límits que marcava una llei, només es podia fer a través d'una altra llei. Ara, la Generalitat s'hauria curat en salut fent-ho a través d'una llei. Això fa témer a l'entitat ecologista i als veïns que finalment, després d'anys d'intents, el Govern aconsegueixi excloure la Vall de Santa Creu del Parc Natural. De moment, Salvem l'Empordà ha presentat al·legacions. Encara no està decidit si es porta a terme algun tipus d'actuació més o si, en cas de ser destestimades les al·legacions, s'opta per la via judicial.