El programa de TVC 'Sense ficció' té previst emetre el 22 de juny el documental 'Xoc Vital', que tracta sobre l'"epidèmia silenciosa" de les aturades cardíaques i com combatre-les amb els desfibril·ladors. Algunes de les iniciatives que retrata és el programa de DipSalut, 'Girona, territori cardioprotegit', que ha de dotar la demarcació d'uns 600 aparells. Precisament per aquesta vinculació amb les comarques gironines, la preestrena es farà el 21 de juny al Parc Científic i Tecnològic de la UdG. El director del documental, Francesc Romero, diu que aquest treball vol ser "una provocació per a la reflexió", perquè la població es conscienciï de la "gran utilitat" que pot tenir un desfibril·lador.

'Xoc Vital' s'ha volgut centrar en el programa més ambiciós fet fins ara Europa per estendre la xarxa de desfibril·ladors. Dirigit per un dels especialistes a nivell internacional en la mort sobtada, el cardiòleg Ramon Brugada, el projecte impulsat per DipSalut té per objectiu arribar a tots els municipis de les comarques gironines i donar cobertura a 800.000 persones.

El documental també passa per Itàlia, parant-se en una ciutat que va ser pionera en la posada en marxa dels sistemes de desfibril·lació precoç; per Anglaterra, on parla d'una associació "molt potent" que treballa en aquesta línia, i per França, que "també treballa per canviar les coses", segons explica Romero.

400.000 víctimes de mort sobtada cada any a Europa

La mort sobtada s'emporta cada any la vida de 400.000 persones a Europa, deu vegades més que els accidents de trànsit. Aquesta "epidèmia silenciosa", tal com se la defineix al bloc del documental, ataca "inesperadament qualsevol persona, en qualsevol lloc i en qualsevol moment". La víctima perd de sobte el coneixement perquè el cor no pot bombejar sang al cervell i en pocs minuts pot morir.

Amb els mitjans actuals, avui es recuperen entre el 2 i el 5% dels afectats. Però experiències dels Estats Units, del Japó o d'altres llocs d'Europa han demostrat que és possible arribar a salvar-ne més del 25% amb l'ús dels desfibril·ladors. Per donar a conèixer aquests aparells, "encara desconeguts", segons Romero, els creadors del documental han volgut presentar-los i conscienciar sobre la seva importància i que qualsevol "pot ser imprescindible per donar una oportunitat de vida a la víctima d'una mort sobtada".

El guió del documental ha anat a càrrec de Xavi Llopart i Francesc Romero i la realització és de Maiol Virgili.