La sobtada mort de Carles Navales, dijous a l'estació de Flaçà, ha causat un enorme impacte en les moltes persones que el van tractar al llarg de la seva vida. La seva trajectòria des de ben jove en camps tant diversos com el sindicalisme, la política, el periodisme o la cultura l'havia permés deixar deixa una estela ben nodrida d'amics, coneguts, i col·laboradors, que abarca des d'antics companys fins a personalitats polítiques de primera línia. És el cas de l'ex alcalde de Girona i cap de l'oposició, Joaquim Nadal que ahir manifestava "la profunda tristesa i dolor per la pèrdua d'una persona encara jove que tenia molta activitat per davant".

El dirigent socialista va fer un repàs de tots els àmbits en els quals s'havia mogut Navales, en especial la seva relació amb les activitats desenvolupades a les comarques gironines. "La suma de les seves publicacions, la seva col·laboració a Diari de Girona, el seu afillament a la demarcació amb el seu refugi de Colomers, ha fet que la seva pèrdua aquí tingui més rellevància". Tot i destacar que les seves relacions van ser esporàdiques, Nadal va valorar la feina que Navales va desenvolupar en terres gironines en àmbits com la immigració o la publicació de la revista La Factoria.

Un altre dels polítics propers a Navales era Josep Manel López Gifreu, alcalde de Colomers. "Ha estat una sorpresa que no ens esperàvem, i al poble crec que la reacció ha estat semblant. Se'l trobarà a faltar", manifestava ahir. López i Navales es coneixien des de l'any 1995, quan el desaparegut sociòleg i periodista va instal·lar-se a Colomers, i des d'un principi la relació va ser ben fluida. Tal com recorda l'alcalde, "hem conviscut junts aquest temps a partir d'una convivència ideològica, ja que tots dos veníem del PSUC. Després, ell va evolucionar cap al PSOE i jo vaig seguir a ICV, però la relació ideològica comuna sempre hi va ser". A banda de les afinitats polítiques, López destaca també "els dinars, sopars (de fet avui n'haviem de fer un) i alguna passejada".

La relació personal que Navales mantenia amb López també es va extrapolar amb la resta del municipi, la seva última llar juntament amb Vilablareix. "Era un colomersenc més i tenia una relació molt cordial amb tothom. Una persona que t'aportava coneixement i saviesa, era molt tranquil i equànime" va assenyalar l'alcalde.

Per la seva banda, l'exconseller de Treball i president del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya, Josep Maria Rañé, va escriure ahir un comentari en l'edició digital de Diari de Girona. en el qual deia: "Gràcies, Carles, per haver estat com eres, per la teva capacitat d'analitzar allò que és complex i fer-ho senzil, però sobretot per aquesta capacitat de fer-ho des d'una posició clara definida i constant: a favor dels febles. Pel teu apassionament per la cultura, els pallassos o els toros, per les coses grans i les coses petites. Gràcies. Trobarem a faltar el teu somriu-re i el teu mestratge". Rañé, a més, compartia amb Navales un intens passat sindicalista al Baix Llobregat. El sindicat Comissions Obreres de Catalunya va deixar escrit en la seva web que "no oblidarem mai el seu paper fonamental en la recuperació i consolidació de les llibertats democràtiques i concretament del sindicalisme de classe en el nostre país. Company, sempre estaràs en el nostre record".

No només les institucions polítiues van deixar les seves impressions. També en guarda un bon record el provicari general del Bisbat de Girona, Joaquim Giol. "Vam treballar junts en temes d'immigració des de l'any 1992 fins el 1997. Sempre el vaig trobar un home honest i fidel a les seves conviccions". La seva tasca per afavorir la integració dels nouvinguts a la província de Girona va ser, per Giol, "un dels punts de coincidència a causa de l'esforç que vam portar conjuntament per defensar el que en aquella època consideràvem oportú per la immigració".

El comiat de Carles Navales se celebrarà demà, diumenge, a les deu del matí al tanatori de Cornellà de Llobregat, la ciutat on havia nascut i residit molts anys.