El consistori aprovarà aquest dilluns les delegacions dels nous càrrecs electes així com les seves retribucions. L'alcalde, Santi Vila (CiU), va anunciar aquest dilluns que el consistori estalviaria en despesa per aquest concepte uns 239.241 euros anuals, equivalents al 24,2% retallat. Els edils amb mitja dedicació, però, cobraran 1.372 euros anuals bruts més que fa quatre anys.

G.T Malgrat l'anunci de les retallades que va fer dimarts passat l'Ajuntament de Figueres amb la presentació del nou cartipàs, segons la informació a la qual ha tingut accés Diari de Girona no tots els càrrecs veuran minvats els seus ingressos. Aquest és el cas, per ?exem?ple, dels tres regidors amb dedicacions parcials -de 20 hores setmanals- que cobraran 2.262 euros bruts mensuals, respecte dels 2.164 que percebien l'any 2007. En total, suposarà en sous uns 95.000 euros anuals per a les arques municipals.

En la resta de casos, els càrrecs de confiança -que han passat de nou a sis- veuran retallats els seus sous, excepte en el cas del cap de serveis a les persones, que cobrarà uns 6.000 euros més l'any, i arribarà fins als 50.000.

Menys dedicacions

L'alcalde va assegurar aquest dimarts que les despeses en retribucions als regidors, organització i càrrecs eventuals es veurien reduïdes en un 24,2% i que això suposaria un estalvi de 239.241 euros anuals. A més, va explicar que d'aquest percentatge, un 43,90% recauria sobre els edils de l'equip de govern amb la rebaixa del nombre de dedidacions i assistències a juntes de govern. Això, però, no implicarà que almenys els regidors amb dedicacions de 20 hores setmanals cobrin menys, sinó que passaran dels 30.296 euros anuals als 31.668 bruts.

S'han eliminat, en canvi, les dues dedicacions exclusives que hi havia en l'anterior mandat -amb la qual cosa el consistori equilibra la balança- i es mantenen sis dels nou càrrecs de confiança que hi havia aleshores, malgrat que un d'ells, el de director de comunicació, ja no estava ocupat.

Es manté la figura de Coordinador-Gerent del Govern amb 54.999,98 euros anuals bruts; la de Gerent d'Urbanisme amb 67.339,02 euros i la de Cap de Serveis a les Persones amb una retribució de 50.000 euros l'any. En els dos primers casos, segons els documents de les sessions plenàries, els sous s'han vist reduïts en uns 5.000 euros i prop de 3.000 respectivament, mentre que en el darrer dels càrrecs la retribució anual bruta serà uns 6.000 euros superior.

S'ha eliminat, d'altra banda, la figura del cap de Recursos Humans i la del Gerent de Fisersa, que passarà a assumir el gerent Ecoserveis.

Una nova organització

El consistori aprovarà aquest dilluns en un ple extraordinari les noves atribucions dels edils i membres de l'organització per a poder emprendre els projectes previstos. Es tracta d'una nova organització municipal basada en un model gerencial on hi haurà tres tinences d'alcaldia, assumides per Marta Felip, Manel Toro i Josep Maria Godoy que dirigiran les àres d'organització, promoció econòmica i serveis a les persones. D'aquestes en sortiran la resta d'edils que assumiran diferents tasques en coordinació amb aquests directius. L'alcalde, en canvi, assumirà l'àrea d'Urbanisme, com ha fet durant aquest mandat passat.

Es tractarà d'un consistori monocolor, després de la històrica victòria de CiU amb dotze regidors i de la negativa dels grups d'ERC i ICV a participar en el govern en forma de regidoria o delegacions. En ambdós casos, es va considerar que el missatge de la ciutadania -malgrat haver experimentat una àmplia abstenció del 50,26%- era clar i que els enviava a l'oposició durant els propers quatre anys.Especialment, en el cas d'ERC, que va passar de sis a dos regidors, mentre que en el segon es va mantenir l'edil, que fins ara ha ocupat Richard Elelman al capdavant de Medi Ambient.

Vila, doncs, afrontarà aquest mandat amb una àmplia majoria, però amb una crisi econòmica i problemes a les arques municipals. De moment, ja ha anunciat que les inversions seran menors.