La jornada de participació d'ahir va ser la segona que s'organitza, després que la primera es realitzés a Sant Sadurní de l'Heura el passat mes d'abril. En la jornada anterior s'havia tractat la diagnosi de l'estat de les Gavarres, mentre que ahir va ser el torn de fer propostes per a la gestió. Encara queden diverses sessions més, que s'allargaran fins a finals d'any.

Entre els principals resultats de la diagnosi destaca el fet que les Gavarres són una bona representació de la biodiversitat mediterrània. En algunes àrees s'ha perdut part d'aquesta biodiversitat pel deteriorament dels hàbitats i espècies, però com a punt positiu destaca que pràcticament no hi ha fauna invasora en els rius. Pel que fa als hàbitats, en general hi són bastant representats els hàbitats mediterranis de terra baixa, malgrat que alguns presenten un cert deteriorament. En relació a la connectivitat ecològica, en general no hi ha problemes greu a l'interior del massís, sinó que es concentren al seu voltant (per exemple, amb l'"anella de les Gavarres").

La diagnosi també destaca l'alt nombre d'elments d'interès paisatgístic que hi ha en aquest territori, així com el valor patrimonial i cultural d'aquesta zona. Una part del patrimoni cultural, però, es troba en un mal estat per falta d'una estratègia global de conservació.

En relació als aprofitaments que es fan de les Gavarres, la diagnosi apunta a què s'ha anat abandonant progressivament l'activitat agrícola i ramadera, bàsicament per la baixa rendibilitat econòmica de les explotacions, una orografia desfavorable i la manca de relleu generacional, entre altres. A més, tampoc es troba rendibilitat a l'explotació forestal (hi ha possibilitats d'aprofitament de biomassa), mentre que sí que està estesa la caça del senglar.

Finalment, pel que fa als riscos, el principal perill és un gran incendi forestal, fruit de l'abandonament de les activitats agràries i forestals. Per això, el document assenyala que cal mantenir els punts estratègics per a la prevenció d'incendis, ja que la majoria s'originen a través de males pràctiques. El que sí que hi ha, però, és un alt nivell de coordinació entre les ADF i l'administració en aquesta zona.