Massanes és un poblet de poc més de 700 habitants de la Selva interior però durant aquest darrer mandat el seu ajuntament i regidors han protagonitzat alguns episodis polèmics. I per ara, l'inici de mandat no està essent tampoc d'allò del més normal sinó més aviat, misteriós.

En aquests moments, hi ha al capdavant de l'ajuntament com a alcalde el socialista Josep Maria Clopés (UPM-PM) però no ha anunciat encara a?mb qui governarà els propers quatre anys. En les eleccions municipals del dia 22 de maig, UPM va aconseguir dos regidors, Independents per Massanes (IPM-AM) també dos edils però va guanyar en nombre de vots i llavors, els grups d'ICV, CiU i PP, un cadascun.

Amb aquests resultats i durant tots els dies previs al ple d'investidura tot apuntava que l'alcalde seria per al cap del grup dels Independents Joan Pou i de fet, la manca d'un acord entre grups el dia abans de la proclamació del nou ajuntament, així ho vaticinava. Finalment, però, el dia del ple qui va aconseguir més vots a favor va ser Clopés, que va obtenir a banda dels del seu grup d'UPM, els de les formacions de CiU i PP. El grup municipal d'ICV en canvi, va donar el vot al grup guanyador de les eleccions, al d'en Joan Pou.

"Qui no va votar a qui"

Amb aquest resultat, Clopés va obtenir l'alcaldia però, testimonis del ple asseguren que un cop fet el recompte, el nou alcalde va donar les gràcies i va anunciar que havia pactat amb el grup de Pou una estona abans d'entrar al ple i que compartirien l'alcaldia i, per tant, equip de govern. Un fet però, que no es va traduir en les votacions, ja que ni el grup municipal de Clopés va votar el de Pou, ni tampoc a la inversa.

Tot i això, el cap dels Independents Joan Pou explica que és cert que "dissabte a tres quarts de dotze es va arribar a un pacte in extremis" i que, per tant, en principi l'alcaldia es dividirà. L'acord entre UPM i IPM encara no s'ha fet públic i afirmen que els detalls es coneixeran aquesta setmana vinent.

La distribució d'anys per a l'alcaldia, en principi estava estipulada, segons fonts consultades, els dos primers per a Joan Pou però per ara, qui assumeix l'alcaldia de Massanes és el portaveu del grup d'UPM, Josep Maria Clopés, amb qui no havia estat possible parlar en tancar l'edició.

Pel què fa a les àrees i com serà el nou equip de govern, tampoc es vol fer públic encara, si bé els dos líders dels dos grups municipals que estaran al capdavant del consistori, estan treballant-hi.

Amb aquestes incògnites per tant, fins que els dos socis de govern no ho facin públic no es sabrà si finalment aquest pacte al què van arribar als últims minuts abans de celebrar-se el plenari, es compleix i si els dos caps de llista acaben compartint l'alcaldia en dos anys cadascun i el nou organigrama del govern massanenc.

Aquest no és el primer episodi convuls que viu aquest ajuntament, sense anar massa lluny, durant el darrer mandat el pacte de govern del PSC i CiU va acabar per trencar-se perquè l'aleshores alcalde Jordi Porta (CiU) va decidir fer fora als regidors socialistes i el govern es va quedar amb només tres edils convergents.

Aquest fet es va produir durant l'agost del 2008 però va marcar la resta del mandat ja que després hi va haver-hi enfrontaments personals entre edils constants i també, perquè l'alcalde va convidar el regidor d'ICV Pere Fernàndez a participar de les Juntes de Govern i això va encendre els ànims dels exsocis de govern. Una entrada a les Juntes de Govern com a observador i que havia de culminar en un suposat pacte de govern amb l'edil d'ICV que tampoc va funcionar. Un fet que va tornar a deixar en minoria a CiU fins al punt que tota l'oposició es va aliar i forçar que s'eliminessin les Juntes de Govern Local, un fet però que l'aleshores alcalde Jordi Porta es va saltar i n'ha estat realitzant fins a fi de mandat.

Les eleccions municipals, com van manifestar els aleshores candidats durant la campanya electoral havien de tornar la pau a l'ajuntament i un pacte estable, com el que haurien forjat UPM i IPM té com a objectiu garantir-ho.