Quin és el perfil de gent sense les necessitats bàsiques cobertes?

Hi ha fonamentalment els aturats, especialment els de llarga durada, i els immigrats, sobretot els sense papers. També trobem dones, mares de família sense marit.

Com es presenta la gent que ve per primera vegada a Càritas?

Càritas té un servei d'atenció que està molt diversificat. En general, pel que fa a la distribució d'aliments i a les seccions més estructurades de Càritas, són derivats pels tècnics de l'administració o pels mateixos membres de Càritas, que analitzen el cas i les necessitats d'aquesta gent. Però si la Càritas és petita o l'ajut s'ha de fer ràpid, és el mateix voluntari qui els acull i qui els proporciona ajuda d'urgència: menjar, dinres, roba...

Han alertat de l'elevada xifra d'execucions hipotecàries. Mentre no es canviï la llei, hi ha alguna opció per a aquestes persones?

A Càritas tenim un assessorament, però mentre no canviï la llei, això està molt malament. Es tracta de negociar amb el banc i veure en quina mesura s'aconsegueixen resultats positius. Ara bé, quan l'entitat bancària es tanca en banda, la solució és difícil.

L'economia submergida es pot convertir en un problema social?

L'economia submerida és un problema perquè aquestes persones no arriben a cotitzar, però és la solució per a moltes famílies. Per a molta gent, tot i ser una injustícia, és l'únic recurs que tenen per a tocar algun diner.

Càritas de Figueres ha alertat en diverses ocasions del risc de quedar saturats i haver de retallar serveis. Això pot passar a més llocs de les comarques de Girona?

Esperem que això sigui més aviat un toc d'atenció i sensbilització de cares al moment de la col·lecta, més que no pas una realitat de calat important. Nosaltres farem els possibles perquè les retallades no arribin a Càritas. Evidentment no podem arribar a tot, però fem una crida a la societat perquè ens faci confiança i ?puguem continuar.