L'Ajuntament de Figueres va aprovar ahir el nomenament de dos dels sis càrrecs de confiança que tindrà l'equip de govern convergent amb els vots en contra de tots els grups de l'oposició, que van considerar que les seves figures no són indispensables i que caldria dur a terme un concurs públic en lloc de designar-los a dit i "per afinitats amb el partit" que governa. Es tracta del lloc de cap de l'àrea de serveis a les persones, l'únic que veurà incrementat el seu sou anual en uns 6.000 euros, tal i com va publicar diumenge Diari de Girona, i el de gerent d'Urbanisme. Es va deixar sobre la taula el de gerent del Govern, a l'espera de la constitució del Consell Comarcal, que podria comptar amb la mateixa persona que hi havia prevista al consistori. L'equip de govern també va aprovar els electes que tindran mitja dedicació, amb les crítiques d'alguns dels grups municipals.

L'equip de govern, integrat pels dotze regidors de CiU amb majoria absoluta, va anunciar la setmana passada una retallada en la despesa de retribucions situada al voltant del 25%. Eliminació de les dedicacions exclusives, el pas de cinc a tres dedicacions parcials, la supressió de les assistències als regidors i la disminució de les aportacions als grups municipals són algunes de les mesures que han de permetre un estalvi de gairebé 240.000 euros anuals a les arques municipals.

La realitat és que en els sous dels càrrecs no es notarà especialment. I és que malgrat que el nou regidor d'Hisenda, Manel Toro, va assegurar que en termes absoluts als regidors a mitja dedicació "és inferior als exercicis anteriors", el cert és que amb les xifres a la mà, els edils que hauran de dedicar 20 hores setmanals a les seves atribucions percebran 1.372 euros més que el que percebien l'any 2007. "En aquell decret s'establia que el sou pujaria en funció de l'IPC i, a més, ara no cobraran assistències", van precisar.

El punt més polèmic, però, va arribar amb les propostes de creació de les places de dos dels sis càrrecs de confiança que tindrà el consistori. La portaveu del PP, Maria Àngels Olmedo, va considerar que no eren necessaris, mentre que el representant del PSC, Pere Casellas, va afirmar que CiU ja comptava amb una majoria suficient per governar i que la perpetuació de càrrecs de confiança manté un sistema insostenible. Mireia Mata (ERC), per la seva banda, es va mostrar molt crítica amb aquesta decisió, assegurant que no dubta de la vàlua des escollits però va insistir que cal fer un concurs públic, que els permetria estar molt més legitimats. També ho van considerar així Joan Font (CUP) i Xavi Monfort (ICV), afirmant que es creava una estructura organitzativa poc adequada.

El Cap de Serveis a les Persones rebrà una retribució anual bruta de 50.000 euros, mentre que el Gerent d'Urbanisme en percebrà 67.339, uns 3.000 menys que el 2007.