Catalunya ha registrat la primavera més calorosa des de fa 70 anys, amb temperatures rècord de fins a 33 graus a l'abril, i es preveu que la temperatura d'aquest estiu sigui un grau per damunt de la mitjana dels últims anys, segons els pronòstics de l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET).

El delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, va fer ahir un balanç climatològic de temperatures i precipitacions entre març i maig en el qual destaca que els termòmetres han registrat valors rècord que han oscil·lat entre els 4 graus per damunt del normal al Pirineu i 0,5 graus al sud de Tarragona. Mentre que la mitjana dels tres mesos de primavera és de 2,3 graus per damunt de la mitjana calculada des de fa 70 anys a Catalunya.

El 1945, 6 graus més

Conesa va destacar que el mes d'abril a Catalunya ha estat el més càlid, al costat dels de 1945 i 1949, des que es fan registres climàtics, amb temperatures que van arribar a superar la mitjana en 6 graus. El delegat per a Catalunya d'AEMET va pronosticar que, després d'aquesta primavera calorosa i humida, els mesos de juliol, agost i setembre seran més càlids del normal a Catalunya, amb una mitjana d'un grau per damunt de la mitjana acumulada els últims anys. Conesa també va advertir, però, que aquests pronòstics, que realitza el Centre Europeu de Predicció a Mitjà Termini, no són cent per cent fiables, ja que estan sotmesos a fluctuacions aleatòries del temps i són més difícils en latituds més allunyades al tròpic. Segons Antonio Conesa, les temperatures aquest estiu seran més altes del normal no només a Catalunya sinó a tota la regió Est i Sud peninsular, Balears i Canàries

Sobre pluges, s'espera un trimestre estiuenc amb precipitacions que no sortiran dels valors normals de l'època estival.

Amb aquest pronòstic meteorològic, el delegat d'AEMET a Catalunya, Antonio Conesa, va augurar que "si hi ha temperatures més altes i ha plogut per primavera, cosa que ha fet créixer el sotabosc, hi haurà més risc d'incendis".

Conesa també va augurar que el canvi climàtic portarà a registrar cada any temperatures mitjanes més altes, encara que hi haurà intervals d'anys més freds "amb variabilitat i oscil·lacions".

En aquest sentit, el delegat va reconèixer que el canvi climàtic s'està fent notar ja en les sèries llargues de dades dels observatoris meteorològics, i va posar com a exemple que entre els deu primers anys d'aquest segle ja se n'han comptat 6 o 7 entre els més calorosos de la història.