Unió de Pagesos (UP) va demanar un canvi en la distribució dels pressupostos de la Generalitat destinats a l'agricultura, aprovats la setmana passada. El sindicat agrari considera que el Govern de CiU s'ha equivocat en la forma de repartir les partides, prioritzant les infraestructures agràries i deixant de banda temes com els ajuts del Pla de Desenvolupament Rural (PDR).

El coordinador nacional d'UP, Joan Caball va explicar ahir a Girona que aquests ajuts són essencials perquè els pagesos "es posin al dia" i puguin ser competitius amb els altres països. En concret, les subvencions són possibles gràcies a uns diners que provenen de tres bandes: una part els posa la Generalitat, l'altra l'Estat espanyol, i l'altra la Unió Europea.

En aquest sentit, Caball va posar de manifest que en els pressupostos de 2011 el Govern català ha destinat menys diners dels que tocarien (entre 30 i 40 milions menys), i això provoca que tant Espanya com Europa també aportin quantitats menors. Segons UP, aquest fet poden posar en risc 135 milions d'euros, que serien els que les altres dues parts deixarien de donar si la Generalitat no augmenta la partida pressupostària.

Caball va lamentar que el conseller hagués presentat aquests pressupostos sense haver parlat abans amb el sector, "malgrat haver's-hi compromès", i va instar als altres grups parlamentaris a presentar esmenes per modificar-los. UP matitza que entén la retallada de diners destinats a l'agricultura, però no la manera com aquests s'han distribuït, ja que deixa de banda altres àmbits com el dels ajuts o la incorporació dels joves al camp.