"Potser estaria bé que es fessin petardòdroms; per exemple una plaça de formigó on es puguin llençar petards amb tota la tranquil·litat del món". Així ho va suggerir ahir, amb molta prudència però també lògica implacable, el cap dels Bombers de la Generalitat a Girona, Enric Cano. I és que els petits incendis que cada any sovintegen a causa dels petards de Sant Joan -i que enguany s'afegeixen al risc de la previsió de tramuntana durant la ?revetlla- fan anar de corcoll els ?equips d'extinció d'incendis, per molt que es reforcin els parcs als indrets on es preveuen les revetlles més concorregudes: enguany, Calonge, Cassà de la Selva, Figueres, Girona, Vall d'Aro, Lloret i Palafrugell.

Cano va incidir així, en el marc de la presentació del dispositiu per a la revetlla en el qual també hi prenen part els Mossos d'Esquadra, Protecció Civil i els serveis de Salut, en recordar que existeix una normativa que prohibeix llançar coets a menys de 500 metres d'una zona boscosa i va remarcar que això s'ha de complir. "Els bombers ja tenim prou feina amb les actuacions habituals d'una nit com Sant Joan i si hi ha un foc forestal quedem desbordats i la ciutadania també ho pateix", va explicar Cano. L'episodi del 2009, quan un petard va ser l'origen d'un foc forestal a una urbanització de Begur que va provocar desallotjaments, n'és l'exemple més recent. "La nit de Sant Joan hi ha qui es pensa que tot està permès i no, no es tracta d'un dia de barra lliure", va reblar Cano.

També controls d'alcoholèmia

Però no seran només els Bombers (163 estaran tota la nit de servei) els qui vetllaran per la seguretat de la revetlla. 250 Mossos d'Esquadra faran macrocontrols de trànsit per fer proves d'alcoholèmia i detecció de consum de drogues i garantiran la seguretat ciutadana a llocs amb aglomeracions de gent. L'any passat es van haver de fer 153 serveis i hi va haver set atencions hospitalàries per lesions derivades de petards, una de les quals a un nen menor d'11 anys. La sotscap de la regió policial de Girona Alícia Moriana va advertir a més que les casetes de venda de petards han de demanar el carnet a tothom qui vulgui comprar-ne i que en cap cas està permesa la venda de pirotècnia a menors de 12 anys. A partir d'aquesta edat es poden comprar els articles més inocus, amb 16 alguns més potents i els petards amb més quantitat de pòlvora només són accessibles als majors d'edat.

També Salut estarà en guàrdia la nit de Sant Joan: no només per atendre els qui puguin haver menjat massa coca o en mal estat (a Girona hi ha també un gran exemple: 1.435 persones malaltes per menjar coca en mal estat el 2002, feta en una pastisseria baixempordanesa), sinó també les cremades de petards, que en el seu pitjor extrem poden arribar a causar amputacions. El director de Sectors Catsalut, Salvador Campasol, va recordar que, en cas de cremada, el millor que es pot fer és aplicar aigua i, si la ferida és profunda, llavors cal anar al metge i que sigui el facultatiu qui recepti el medicament adient. Campasol ha posat l'accent també en els més menuts perquè, va recordar, ?l'any passat el 36% de les atencions sanitàries a Catalunya van ser a menors d'11 anys.