En una època com l'actual en què prevalen les noves tecnologies, els arxius es posen al dia amb la digitalització dels seus fons i a la Selva interior, fruit d'un pla d'ocupació, s'han aconseguit digitalitzar 132.777 documents procedents de set ajuntaments (Santa Coloma de Farners, Caldes de Malavella, Vidreres, la Cellera de Ter, Osor, Sant Julià de Llor i Bonmatí i Brunyola) així com també alguns fons de la notaria de Santa Coloma i de l'hemeroteca auxiliar de l'Arxiu comarcal de la Selva.

Aquests fitxers, els més antics daten del segle XVIII i els més nous, són de fa dos anys. En concret, el més antic prové de l'Ajuntament d'Osor i és un llibre d'actes de ple de l'any 1701. Pel que fa al material més nou digitalitzat, hi hauria la revista Ressò amb ?exemplars de l'any 2009.

D'entre aquests més de 132.000 documents, hi ha des d'actes del ple, de comissions de govern, decrets d'acaldia, actes de padrons, Juntes, protocols notarials, entre d'altres. A partir d'ara ja es poden començar a consultar a través d'Internet, en el web de l'Arxiu Comarcal de la Selva, que s'allotja en la pàgina del Departament de Cultura (http://cultura.gencat.cat/arxius/ACSE).

En aquests moments n'hi hauria uns 3.000 de bolcats en aquest espai web, va explicar ahir durant la presentació el director de l'Arxiu Comarcal Joaquim Carreras, que també va afegir que per ara, tal i com marca la Llei de Protecció de Dades, només es podran consultar els anteriors el 1961; tot estar en converses amb Cultura per veure si se'ls permet ampliar la data.

Resultat d'un pla d'ocupació

Aquest procés de digitalització de documents es va portar a terme a través d'un pla extraordinari d'ocupació local durant sis mesos l'any passat, que està inclòs en el projecte Impuls del Servei d'Ocupació de Catalunya i que està cofinançat pel Fons Social Europeu.

En aquest pla d'ocupació hi varen participar un total de set persones i es va portar a terme al Consell Comarcal de la Selva. Ahir en la seu de l'ens comarcal es va lliurar als alcaldes i regidors dels ajuntaments participants un disc dur amb els documents digitalitzats.

El director de l'Arxiu Comarcal també va valorar aquest pla d'ocupació realitzat durant mig any i va assegurar que a banda de formar persones en tècniques de digitalització. I també, al seu parer, s'ha aconseguit millorar l'accés als documents d'aquestes institucions a través d'Internet i sobretot, se salvaguarda els originals ja que també es té una còpia de seguretat dels documents d'aquests ajuntaments de la Selva interior de diferents segles i poden servir per fer estudis.