El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya publicava ahir l'edicte pel qual el conseller de Territori i Sostenibilitat aprova definitivament el Pla especial urbanístic de la subestació elèctrica de 110/25 kV de Fonteta. Un pla promogut per la companyia Endesa que ha tramitat la Comissió Territoral d'Urbanisme de Girona, de manera que amb la publicació d'ahir al DOGC arriba al punt final i ja està en vigor. Malgrat que la subestació elèctrica ja està construïda i està en funcionament des de l'octubre del 2006, les indicacions que dóna el Pla especial és com si l'equipament encara fos un projecte sobre paper.

La tramitació d'aquest Pla especial ha durat al voltant d'un any ja que fou el juliol de l'any passat quan el director general d'Urbanisme de la Generalitat, Pere Solà, va anunciar que s'havia aprovat inicialment aquest document amb la intenció de donar cobertura legal a la instal·lació. Aquesta mesura es prenia després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya hagués anul·lat la llicència d'obres de la subestació. Posteriorment, el TSJC va anul·lar les altres dues autoritzacions de l'obra: la de la Comissió d'Urbanisme de la Generalitat i la del Departament de Treball i Indústria.

Tot i arribar a la fi del seu procés administratiu, el judicial segueix obert. I, de fet, aquesta aprovació definitiva deixa la porta oberta a ser impugnada a través d'un recurs contenciós administratiu, cosa que molt probablement succeirà a través del veí que ha denunciat la instal·lació de la subestació i que el TSJC li ha donat la raó anul·lant de ple dret totes les llicències, Josep Antoni Masuet.

A més, el lletrat de Masuet, Eduard de Ribot, ha reclamat davant els tribunals que també s'anul·li l'aprovació del Pla especial perquè enten que el que es vol fer és evitar el compliment de les sentències que obliguen a tancar la subestació.

Com ja va manifestar Solà, la intenció del Pla especial és legalitzar la instal·lació i evitar el seu tancament. Un objectiu que es posa de manifest quan es llegeix el document ja que dóna a entendre que la subestació encara no ha estat construïda. Així, estableix, per exemple, l'edificabilitat que ha de tenir, les alçades, els murs tallafocs o com s'han de gestionar les terres que es retirin. En les al·legacions a aquest Pla, Masuet ja apuntava que era una "farsa" perquè proposava mesures correctores quan l'obra ja està feta.