Laura Pujol no sap amb seguretat, a hores d'ara, si és regidora de ple dret a l'Ajuntament de la Vall d'en Bas. Aquesta militant de Soidaritat que va anar en la candidatura d'ERC va prometre el seu càrrec el passat 17 de juny sota la següent fórmula: "Prometo, per imperatiu legal, respectar la Constitució del Regne d'Espanya i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, amb l'objectiu de derogar-los per la Constitució de l'Estat Independent de la Nació Catalana".

La secretària municipal va tenir dubtes de la validesa d'aquesta promesa, de manera que es va dirgir a la Junta Electoral de Zona d'Olot, que va ser taxativa en la seva resposta: "La fórmula utilitzada per la senyora Laura Pujol desnaturalitza el jurament o promesa que exigeix la llei, per tant hauria de tornar a prestar-lo". En el ple d'ahir al vespre, però, Pujol es va ratificar en les seves paraules, de manera que la secretària n'haurà de tornar a informar a la Junta Electoral. De moment, doncs, Pujol és regidora, tot i que la Junta haurà de ser qui acabi decidint. La secretària va advertir que aquesta circumstància pot portar problemes a la corporació, ja que alguns acords de ple en els quals ella participi podrien quedar invalidats si finalment s'anul·la la promesa. Aquesta fórmula és la mateixa que han utilitzat tots els càrrecs electes de Solidaritat, inclosos els diputats al Parlament.

Inicialment, Solidaritat va acusar l'alcalde, Miquel Calm (CiU), d'haver estat ell qui va denunciar el cas a la Junta Electoral, mentre que ell ho va desmentir categòricament. Indignat per les acusacions, va afirmar que ell no s'havia posat mai en aquesta qüestió i va exigir a Pujol una disculpa pública. Ella ho va fer, tot al·legant que desconeixia que no havia estat Calm. La secretària va deixar clar que la consulta a la Junta havia estat cosa seva. Va assenyalar que, en la constitució de l'Ajuntament, havia tingut dubtes sobre la fórmula de Pujol i per això havia consultat al regidor d'ERC Jaume Cabanyes si era correcta. Com que ell no li ho va poder assegurar, es va dirigir a la Junta Electoral, convençuda que acceptaria la fórmula. No va ser així, però, i la Junta va considerar que "el jurament fet per Laura Pujol no és correcte". La Junta només acceptaria la fórmula de l'imperatiu legal.

Davant d'aquesta decisió, l'alcalde va fer un decret per informar Pujol que hauria de tornar a prometre el càrrec tot adaptant-se a la normativa vigent en el ple d'ahir al vespre. A més, l'informava de les vies que té per recórrer. Pujol, però, va decidir mantenir la mateixa fórmula, de manera que haurà de ser la Junta qui decideixi si és vàlida o no.

La secretària va alertar que aquesta situació no es pot allargar massa perquè podria dur problemes als acords de la corporació. També els regidors d'ERC van demanar que el cas es resolgui al més ràpidament possible, per poder decidir si Pujol ha de renunciar a la seva acta o bé fer el jurament correcte. També hi ha l'opció, però, de dirigir-se a la Junta Electoral Provincial amb l'esperança que aquesta sí que validi aquesta fórmula.