Les obres d'ampliació del port pesquer de Blanes van a molt bon ritme, fins al punt que estaran acabades quatre mesos abans del previst, segons el director general de Transports i Mobilitat, Ricard Font, que ha fixat principis d'octubre com a data de termini. Durant una visita, va subratllar la importància que aquest projecte té per a les dues principals indústries del municipi, el turisme i la pesca.

Les obres van començar a finals de 2010 i la previsió era que duressin un total de 23 mesos. Durant la seva execució, però, s'està anant a molt bon ritme i es podrà acabar a principis d'octubre. El director general de Transports i Mobilitat i vicepresident de Ports de la Generalitat, Ricard Font, ho va poder constatar sobre el terreny acompanyat de la gerent de Ports de la Generalitat, Dolors Rodríguez. Font va subratllar la importància d'aquesta obra, amb un pressupost de 24,3 milions d'euros, que ha de contribuir a "millorar l'acitivitat turística i pesquera", les dues principals indústries del municipi.

Per altra banda, va destacar també la feina que s'ha fet amb l'espigó de contenció de sorres, a la zona de ponent, que ha permès ampliar la zona de platja i per tant s'ha guanyat més espai per a ús dels ciutadans. En la regeneració d'aquest espai s'ha fet una aportació de 38.000 metres cúbics de sorra que han servit per donar més estabilitat a la platja. Segons Font, aquesta actuació "demostra que és una obra sostenible i que s'està complint amb els criteris mediambientals previstos a l'hora de planificar el creixement del port i la seva millora".

El projecte d'ampliació del port pesquer preveu dues fases. A finals de març de 2010, es va iniciar la primera amb la construcció del nou dic d'abric exterior, que fa 595 metres de longitud. Aquest dic, dissenyat en tres trams, permetrà ampliar la dàrsena pesquera i augmentar la superfície d'esplanada perquè el sector pesquer pugui millorar les activitats. Actualment, s'està finalitzant la construcció de l'espatller. També s'ha perllongat el contradic per modificar la bocana amb l'objectiu de millorar la funcionalitat i la protecció del port.

La urbanització de les esplanades serà la segona fase, que haurà de sortir a concurs. L'espai es pavimentarà i es dotarà de xarxes de serveis, clavegueram, enllumenat públic i torretes d'electricitat i aigua potable. També es destinarà una zona per a l'atracament dels creuers turístics locals i es reordenaran els vials interiors de circulació del port i les zones d'aparcament.

Les actuacions estan incloses en el Pla especial del port, que compta amb el consens de tots els que van participar en la seva elaboració. Va ser aprovat definitivament el desembre de l'any 2006.

El port pesquer de Blanes va ser el que va quedar més malmès per culpa de la llevantada que es va viure l'any 2008. Fins ara, la instal·lació tenia un seguit de problemes operatius per l'acció dels temporals que impedien el seu bon funcionament. Les principals afectacions derivades dels temporals de llevant eren problemes d'agitació interior en el moll pesquer i ultrapassament de l'onatge en el dic de recer. També calia augmentar el grau de protecció general davant l'onatge exterior.