L'afectació dels atermenaments als veïns d'Empuriabrava finalment ha arribat als tribunals. L'Audiència Nacional ha admès a tràmit quatre recursos contenciosos administratius presentats per un grup de veïns constituïts en l'associació Aproem, una de les dues que representa el col·lectiu. La resta, associats a l'APE, no descarten obrir aquesta via, però fins al moment no s'ha presentat cap recurs.

El recurs s'oposa a l'atermenament que tracta tot el perímetre de canals com si fos una platja. Fins al moment s'ha aconseguit que la franja de servitud de sis metres cap a terra a partir dels canals que passa a ser de domini públic, se situï sobre els carrers, en comptes dels habitatges. Els amarraments, però, passaran tots a ser de titularitat pública amb una concessió que s'allarga un màxim de 60 anys.

Els veïns que han interposat el contenciós continuen sense estar d'acord amb la situació que genera aquest atermenament. Els socis d'Aproem creuen que la situació no està en cap cas resolta. Confien que amb l'expedient juicial s'aclareixin molts dubtes sobre el procés de delimitació de l'espai de domini públic en una marina interior on s'han estat venent finques i amarradors amb normalitat els darrers quaranta anys. Algunes de les operacions de compravenda d'amarradors, que ara passarien a ser una concessió, es van fer fa poc més de dos anys.

Des de l'associació s'estan recollint suports individuals i col·lectius per potenciar les actuacions jurídiques i de comunicació amb l'objectiu de garantir que "milers de veïns puguin defensar-se de l'atac a la seguretat jurídica que s'està produint per part de les administracions implicades". "Sabem que són temps difícils per molta gent i que les nostres reinvindicacions poden semblar la rebequeria d'un grup de privilegiats, però el que aquí s'està discutint és un tema de seguretat jurídica, d'imatge de país", indiquen. Recorden que "tots hem comprat unes propietats perquè les immobiliàries, l'Ajuntament, els notaris ens deien que compràvem una cosa, i ara resulta que això és com una platja". Costes diu ara, però, que els amarradors comprats són de domini públic.