El zel per protegir la imatge de Lloret de Mar arriba a cotes molt altes quan es tracta de tractament que el municipi rep en els mitjans de comunicació. Les mesures empreses per evitar la mala publicitat fre?guen a vegades els límits del dret a la llibertat d'informació. És el cas de la conclusió que recull el document que, a través de Lloret Film Office -l'entitat que gestiona els permisos per atorgar el permís d'enregistrament, ja sigui propagandístic, artístic o informatiu en els espais públics del municipi-, es fa signar als periodistes televisius. Se'ls adverteix que "queda prohibida qualsevol filmació que pugui promoure l'excés de productes addictius (alcohol, drogues). En contra d'aquest acord l'Ajuntament de Lloret de Mar té dret a prendre mesures legals".

"S'intenta buscar la coherència entre l'activitat dels mitjans i les ordenances de via pública que prohibeixen prendre alcohol al carrer o a la platja (el consum de drogues ja està regulat per la llei 1/92), i per tant es tractaria de la promoció d'activitats que no estan permeses", explica la responsable d'aquest servei municipial, Anna Riera. "Als mitjans se'ls explica que s'està fent un gran esforç i si programen aquests continguts això va en detriment del prestigi de la destinació", continua Riera, que explica que aquesta advertència va dirigida sobretot a les productores que acompanyen els touroperadors organitzadors de viatges de joves. Segons la responsable del Lloret Film Office, s'han produït casos en què fins i tot es motivava els joves a beure a la platja per poder filmar-los.

El fet que precisament molts mitjans busquin la notícia crítica sobre les disbauxes de la nit de Lloret suposa llavors un problema. Riera diu però que l'Ajuntament mai ha emprès aquestes anunciades accions legals contra cap mitjà de comunicació. "Al contrari, ens agraeixen que els expliquem les ordenances municipals i l'ambició de reposicionar la destinació turística on l'oci nocturn té un lloc però també hi ha altres ofertes. Si saben que està prohibit molts ja no enregistren una cosa que a la destinació no li interessa", conclou Riera.

El conflicte

El fet de no poder documentar amb imatges que, per exemple, als carrers de Lloret de Mar es beu alcohol o que existeix el consum de drogues impediria informar sobre aquest fenomen segons el Codi Deontològic dels Periodistes de Catalunya, que indica que només s'ha de difondre informació fonamentada i més en el supòsit que aquesta informació pugui lesionar la imatge de persones o institucions. D'altra banda, l'article 20 de la Constitució Espanyola empara com a dret fonamental el fet de comunicar i rebre informació veraç sense que aquest es pugui restringir mitjançant cap censura prèvia.