Les bruixes que s'han associat a Llers durant segles i que són protagonistes de nombroses llegendes van ressorgir ahir pels carrers del centre de la població en la primera Fira de les Bruixes i del Vampir català. La vidència a través de diferents arts com llegir la mà o el tarot; productes diversos, des de pedres amb propietats naturals, herbes o encens i espectacles van amenitzar una llarga jornada just l'endemà de la nit més curta de ?l'any, la nit màgica de Sant Joan. La iniciativa pretén servir per dinamitzar la població, el seu passat i la seva cultura.

"Tothom en parla, passa de pares a fills", remarca l'alcalde de Llers, Carles Fortiana, referint-se a la vinculació amb les bruixes. Per això van pensar que seria bo desempolsar les conegudes llegendes i les històries, i alhora donar un espai a les arts que encara avui es practiquen per descobrir-nos el futur com el tarot o la lectura de la mà. Però no només s'ha donat un lloc a les bruixes, sinó també a qui és considerat com el primer vampir català, el comte Estruch, amb un castell a Llers i una vida misteriosa. Història i cultura es van apropar a través de la fira pròpiament i les activitats paral·leles. Va començar la nit del 23 de juny, però la major part dels actes van ser ahir. Des d'una quarantena de parades s'oferien productes artesanals diversos com herbes remeieres, pedres naturals, encens, productes alimentaris, entre altres. A tocar les parades s'hi podien trobar les "bruixes" d'avui que et llegien la mà, et tiraven les pedres o les cartes del tarot.

Per redescobrir les llegendes es podia assistir a les representacions teatrals com "Les bruixes de Llers i el primer vampir català" dels Comediants de Llers; o el "Ball de la crema dels desitjos" de les bruixes de Sant Joan de les Fonts".

L'alcalde espera que amb aquesta iniciativa que confia repetir "ens coneguin, pel nostre passat i per la cultura", i que això serveixi per dinamitzar la població.