Pintava tan bé l'any per als hotels gironins que la darrera dada coneguda ha sigut com una galleda d'aigua freda. Les pernoctacions van caure el mes de maig, just abans de començar la temporada estiuenca, un 14% respecte al maig de 2010. Als hotels de la Costa Brava el descens ha sigut del 14,7%. Tot això, en un mes en què la mitjana de pernoctacions als hotels espanyols ha crescut, encara que sigui només un 1,6%.

En total, els hotels gironins van assolir el maig 867.027 pernoctacions, segons les dades donades a conéixer per l'Institut Nacional d'Estadística, per les més d'un milió de maig de 2010. Un descens del 14% que ha sigut provocat essencialment per la brusca caiguda del turisme nacional (català i espanyol), les pernoctacions del qual han baixat un sorprenent 23,2%, arribant a les 244.456, quan un any enrere gairebé assolien les 320.000. Les pernoctacions ?estrangeres també han caigut, si bé de manera més moderada: les 622.571 suposen un descens del 9,8%.

Els hotels espanyols van registrar 24,6 milions de pernoctacions el maig, xifra que suposa un augment de l'1,6% respecte al mateix mes de 2010, mentre que els preus han baixat un 0,5%. L'augment de les pernoctacions experimentat en el cinquè mes de l'any es va deure al comportament dels turistes estrangers, que van elevar un 9,3% les seves estades en aquests establiments, ja que les nits en hotels dels turistes espanyols van caure un 10,6%.

En els primers cinc mesos de l'any, les pernoctacions en hotels han crescut un 5,6% en comparació d'igual període de l'any passat. L'estada mitjana s'ha situat el maig en 3,2 pernoctacions per viatger.

Pel que fa al grau d'ocupació, el maig es van tapar el 48,9% de les places ofertes, un 1,2% més que un any enrere, mentre que el grau d'ocupació per places en cap de setmana s'ha situat al 55,1%, amb un descens interanual del 0,7%.

Balears, destí per a estrangers

Els viatgers procedents d'Alemanya i el Regne Unit han fet més de 8,8 milions de pernoctacions al maig. El mercat alemany va experimentar un augment interanual del 2,1%, mentre que el britànic va elevar-les un 7,4%. Les pernoctacions dels viatgers procedents de França, els Països Baixos i Itàlia van registrar el maig taxes interanuals del 8,1%, 5,8% i del 15,1%, respectivament.

El principal destí elegit pels estrangers ha estat Balears, comunitat en la qual les pernoctacions d'aquests turistes es van incrementar un 10,2% respecte a maig del 2010. Seguides per les Canàries, amb una taxa interanual del 13,4% i Catalunya, amb un 5,2%. Per als turistes espanyols, els destins preferits han estat Andalusia, Catalunya i Comunitat Valenciana, si bé amb taxes interanuals de pernoctacions negatives, del -13,9%, -18,4% i -12,9%, respectivament.

Les Balears han estat també la comunitat autònoma amb major grau d'ocupació per places durant el mes de maig (61,2%), per davant de les Canàries (57,5%) i Madrid (55,8%).

Les zones turístiques amb graus d'ocupació i pernoctacions més alts se situen a les illes i costes. La costa de Barcelona obté tant el major grau d'ocupació per places (71,6%) com el major grau d'ocupació per places en cap de setmana (78,5%). A Mallorca es van registrar més de 4,6 milions de pernoctacions al maig. Els punts turístics amb un nombre més alt de pernoctacions han estat Barcelona, Madrid i Calvià.