La plaga de l'escarabat morrut continua avançant palmera a plamera pels municipis de les comarques de Girona. Les últimes dades -de 30 d'abril- del Departament d'Agricultura apunten que l'insecte ja hauria arribat a 27 municipis de la província i hauria aconseguit afectar almenys 374 palmeres.

La comarca de la Selva continua sent la més afectada de Girona amb 18 municipis i 360 exemplars de palmera infectats. Aquesta dada es pot atribuir a la seva proximitat amb el Maresme on es concentren fins a 2.763 palmeres en 29 municipis.

La segona comarca més afectada és el Baix Empordà amb sis muncipis i 10 exemplars, mentre que al Gironès només s'han localitzat en dos municipis i un més a l'Alt Empordà.

L'insecte, d'entre dos i cinc centímetres, de color vermellós, i amb una mena de bec allargat, pot provocar la mort de diferents espècies de palmeres. A Catalunya, pràcticament, tots els exemplars infectats són de l'espècie canària.

Les fulles, el símptoma

La presència de la plaga és difícil de detectar en els seus atacs inicials. La caiguda de fulles i la presència de capolls al punt d'inserció de les fulles són els primers símptomes de la presència de la plaga.

En poques setmanes, la pràctica totalitat de la corona es veu afectada, i origina la mort de la palmera. En el cas de la palmera datilera també es registren atacs a la base dels troncs.

El Servei de Sanitat Vegetal ha posat en marxa una sèrie d'actuacions que consisteixen a tallar i destruir les palmeres afectades, i establir una zona de vigilància intensiva al voltant dels focus.