Cala Aiguafreda, a Begur, és una de les zones amb més degradació del fons marí de tot el litoral català. El principal motiu és el gran nombre d'embarcacions que hi fondegen i que malmeten l'ecosistema amb "els residus nàutics i els blocs de formigó amb cadenes que erosionen i desertitzen el fons marí", expliquen els responsables del projecte SILMAR, una iniciativa de la Fundació Mar. La gran contaminació de les aigües del Delta del Llobregat i l'ampliació del Port de Barcelona també fan advertir de la perillositat que corre aquesta zona. De fet la del Llobregat i la de Begur són les dues úniques àrees que suspenen tenint en compte els 16 punts de control que la Fundació té arreu del litoral català.

El fons marí del Delta de Llobregat, amb un 3,5 sobre 10 aconsegueix la pitjor puntuació de l'estudi i Cala Aiguafreda el segueix amb un 4. "La situació del litoral està al límit", explica el director de la Fundació Mar, Miquel Ventura. Per això, proposa que l'Administració protegeixi el 25% de la costa, enlloc de l'1% actual. Una solució que s'ha demostrat efectiva allà on ha estat aplicada.

Segons la coordinadora del projecte SILMAR, Evelyn Segura, els principals perills per a la costa catalana canvien en funció del territori. Així, al litoral gironí, "l'excés de pesca" tan a gran com a petita escala, i "el fondeig de les embarcacions" són les dues principals explicacions per a la degradació del fons marí. Pel que fa a Barcelona, "la contaminació", però també "la regeneració de les platges", malmeten els ecosistemes marins. A la costa tarragonina, la influència del "transport de vaixells" i de les indústries "petroquímica i nuclear" són les dues causes principals. Tot i això, el fons del mar a la Costa Daurada està millor conservat que a la resta del territori català.

La Fundació Mar reclama a l'administració que inverteixi en la protecció de la costa i es felicita perquè aquest any no hi haurà regeneracions de platges. "No s'han destinat diners i potser l'any que ve veurem resultats positius per al fons del mar".

Bones puntuacions

La costa de Mont-Ras (8) i de Sant Feliu de Guíxols (7), al Baix Empordà, de Mataró (7) al Maresme o de l'Ametlla de Mar (7), al Baix Ebre són les millors conservades segons les conclusions del projecte SILMAR. Tot i això, les dades demostren que la situació és "fràgil" i el director de la Fundació Mar considera prioritari que els Ajuntaments i la Generalitat canviïn la seva manera de gestionar el litoral.