Aquesta setmana començarà el judici popular contra l'acusat de matar la seva exdona a ganivetades l'any passat a Salt. El processat, Hassan El A., podria afrontar una pena de fins a 22 anys de presó i 450.000 euros en concepte d'indemnització per als seus fills.

Els fets van ocórrer el 31 de maig de l'any passat al carrer Doctor Castany de Salt, quan la víctima venia de deixar el seu fill a l'escola. Després de rebutjar parlar amb el seu exmarit, de qui s'havia separat després de 25 anys de matrimoni, aquest se li va llençar a sobre i li va clavar tres ganivetades al costat. Amb la víctima a terra i agonitzant, Hassan El A. encara li va enfonsar el ganivet al cor dues vegades més. L'agressió va ser de tanta violència que el mànec de l'arma es va trencar i la fulla, de 17 centímetres, es va quedar clavada dins el cos de la víctima. Després dels fets, l'acusat es va desfer del mànec llençant-lo dins d'un cotxe i cinc minuts més tard es va presentar a la comissaria de la Policia Local de Salt i va confessar tot el que havia fet. Des de llavors es troba ingressat a la presó.

La víctima vivia atemorida

Segons recull el text de l'acusació, les amenaces i els maltractaments ja feia temps que duraven. Dos mesos abans, la dona va decidir posar fi al seu matrimoni davant la situació "insuportable i angoixosa" que estava vivint, ja que el seu home la insultava amb freqüència i l'amenaçava constantment. Aquest assetjament s'havia arribat a dur fins a l'extrem que l'acusat la seguia pel carrer per evitar que es relacionés amb altres homes. També li havia prohibit maquillar-se i portar pantalons ajustats. Fins i tot, quan la dona es va apuntar a unes classes de català, Hassan El A. li va posar un ganivet al coll dient-li que la mataria i la seguia sempre que anava a classe.

A més, quan els dos es trobaven a casa, Hassan El A. la solia amenaçar amb un ganivet i li havia arribat a dir que, si la matava, no li faria res entrar a presó "perquè a Espanya és com un hotel". A principis del 2010, la víctima feia un any i mig que suportava aquestes humiliacions. Ella i tres dels fills del matrimoni -el quart es va quedar al Marroc- havien arribat a Salt l'estiu del 2008 per retrobar-se amb Hassan El A., dins el procés de reagrupament familiar.

Arran d'aquesta "ansietat, tristesa i temor" continuats, la dona va decidir separar-se de l'acusat. L'abril del 2010, després de tornar de Bèlgica on havia anat a veure la mare, la víctima va marxar de casa i se'n va anar a viure amb el seu fill més petit.

A partir d'aquell moment, segons recull el fiscal, Hassan El A. li va fer viure un autèntic calvari. El ministeri públic indica que l'acusat l'amenaçava constantment amb matar-la, i que això feia que la dona visqués amb un temor constant. Per això, quan sortia al carrer, aprofitava per fer-ho quan sabia que el processat estava treballant o sovint solia canviar de ruta quan tornava a casa.

El ministeri fiscal imputa al processat un delicte d'assassinat, un altre de violència psíquica i física habitual en l'àmbit de la llar i un tercer d'amenaces greus. El fiscal considera que, a l'hora d'imposar la pena, s'ha de tenir en compte l'agreujant de parentiu i l'atenuant de confessió dels fets. En concepte de responsabilitat civil , també es demana una indemnització de 450.000 euros. L'acusació, per part seva, reclamarà una pena de 22 anys de presó.