El fiscal coordinador del servei d'Odi i Discriminació de Barcelona, Miguel Ángel Aguilar, ha advertit de la proliferació de pàgines web i discursos polítics que inciten a l'odi, la discriminació i els "perjudicis atàvics que enverinen el clima de convivència". Segons la memòria de l'any 2010 presentada ahir, a Catalunya es van denunciar 171 casos per motius d'odi i discriminació, 22 dels quals van tenir lloc a les comarques gironines. Després de Barcelona, on va haver-hi 127 denúncies, Girona ocupa la segona posició, per davant de Tarragona (16) i Lleida (6).

De moment, aquesta xifra de delictes encara no es pot comparar, perquè els Mossos d'Esquadra van posar en marxa el primer protocol policial contra l'odi i la discriminació el març de 2010. El fiscal, però, va posar de relleu que hi ha una "xifra submergida" d'aquest tipus de delictes que no es denuncia i que oscil·la entre el 82 i el 94% dels casos. Segons Aguilar, aquests delictes no es denuncien per por, per desconeixement dels propis drets o perquè els pateixen persones en situació irregular que temen represàlies.

Del total de delictes denunciats el 2010 al conjunt de Catalunya, un 41% ho van ser per racisme, un 29% per motius d'identitat sexual o gènere, un 13% per ideologia, un 7% per motius religiosos i un 6% per discriminació per discapacitat. Els delictes d'homofòbia, que es comptabilitzen com a tals des de 2009, es manten estables en computar-se 37 delictes durant el 2010, la qual cosa significa cinc menys que l'any anteiror. Finalment, pel que fa a les denúncies per qüestions antiesemites, durant el 2010 se'n van registrar quatre a Barcelona i un a Tarragona.

Aguilar va advertir del "perillós increment" que els discursos basats en el populisme han experimentat en els darrers anys, especialment motivats per la crisi i "amb excessos verbals i gràfics clarament poc democràtics i que no són discursos pedagògics".

També va alertar de la proliferació de pàgines web que "difonen la doctrina de l'odi", tot assenyalant la dificultat de lluitar contra aquest delicte a Internet perquè moltes pàgines estan allotjades a països estrangers. A més, també s'ha vist un augment de comentaris xenòfobs i discriminatoris a les xarxes socials.