Els gironins han consumit més sang de la que han donat durant els cinc primers mesos del 2011. Les dades de gener a maig demostren que hi ha hagut un consum de bosses de sang superior al del 2010 -ja que se n'han gastat 240 més- i, per contra, les donacions han baixat en 800 bosses respecte a l'any anterior. El cap del Banc de Sang i Teixits, Joan Profitós, va destacar que les dades inverteixen la tendència de la Regió Sanitària que des de fa anys és capdavantera a Catalunya en donacions i que, en canvi, al 2011 és deficitària.

Girona és la Regió Sanitària catalana que, tradicionalment, encapçala el rànquing de donacions. Per això, molta de la sang que donen els gironins ajuda a d'altres territoris on les donacions no són tant altes i, en canvi, el consum és elevat. Ara bé, durant els primers cinc mesos de l'any la tendència s'ha invertit ja que s'ha transfós més sang de la que s'ha donat. Segons dades del Banc de Sang i Teixits de Girona, de gener a maig del 2011 s'han donat 240 bosses de sang menys que durant el mateix període del 2010 i, en canvi, han calgut 800 transfusions més. Per això, el responsable del servei, Joan Profitós, va alertar que si tots els bancs de sang no estiguessin integrats a nivell català, al 2011 la Regió de Girona seria deficitària.

Per això, Profitós va fer una crida als ciutadans perquè prenguin consciència de la importància de donar sang i, especialment, ara a l'estiu, que sempre baixen les donacions. De fet, el Banc de Sang de Girona té en estoc 8.000 bosses de sang, el que suposa tenir reserves per a un màxim de 8 dies ja que, de mitjana, es gasten un miler de bosses diàries. "Estem davant una xifra còmoda per les dates que ens trobem", va afirmar Profitós. Ara bé, el cap del servei també va advertir que a partir d'ara la majoria de gent "posa el xip de vacances" i les donacions baixen en picat.

De fet, el cap del Banc de Sang també va explicar que en els últims dos caps de setmana han registrat, a la Bisbal i Blanes, unes 150 donacions menys de les esperades. Per potenciar les donacions durant l'estiu, l'autobús del Banc de Sang es trasllada fins a les poblacions del litoral i s'instal·la als passeigs marítims de Roses, Lloret, Blanes, Sant Feliu de Guíxols i Palamós. Profitós va destacar que cal aconseguir que els ciutadans donin sang a l'estiu perquè la previsió que tenen és que l'estoc caigui fins a les 5.000 bosses a principis de setembre, fet que suposaria que només hi hagués reserves de sang per a uns cinc dies. "Aquestes xifres ja comencen a ser preocupants", va reconèixer.