Agricultura ha decidit moure fitxa per sol·lucionar la problemàtica que suposa una excessiva població de porcs senglars als camps i boscos de les comarques gironines. El passat dilluns el departament va presentar la normativa que fixa les espècies, períodes hàbils i vedes especials per la temporada que vé. La novetat més destacada és que el període per caçar senglars començarà aquest diumenge 3 de juliol, és a dir, dos mesos abans del que és habitual. Aquesta norma només serveix per les comarques gironines ja que Agricultura considera que és l'àmbit territorial de Catalunya on la densitat de porcs senglars és més alta. En aquest sentit, la clàusula matisa que "durant els mesos de juliol i agost la caça del porc senglar només es podrà realitzar quan aquest produeixi danys a l'agricultura, comunicant-ho prèviament als serveis territorials del departament a Girona, o al Centre Operatiu del Cos d'Agents Rurals".

Els agricultors, principals afectats per les plagues d'aquests mamífers, van acollir la nova normativa amb els braços oberts, si bé van trobar-hi inconvenients amb els permisos que s'han de demanar per permetre la caça. Carme Rosset, del sindicat Unió de Pagesos del Pla de l'Estany, va afirmar que "la situació actual segueix essent intolerable, i qualsevol mesura és benvinguda. Això també demostra la bona voluntat del Govern, però els permisos poden alentir tot el procés, i nosaltres ara mateix necessitem celeritat".

El procés de demanda i concessió de permisos per permetre la caça de senglars els mesos de juliol i agost és el que més temen els pagesos, i per això demanen que es pugui caçar de forma immediata, només amb una sola comunicació. "Si el departament s'agafa aquest tema dels permisos al peu de la lletra estarem al mes d'agost i no haurà servit per res" va afegir Rosset.

L'ampliació del període de caça a les comarques gironines no comportarà un augment de caçadors. Tal i com afirma Rosset "els caçadors seguiran essent els mateixos, però ara és probable que vinguin abans ja que poden caçar durant més temps". En aquest sentit, "només tindrà èxit aquesta mesura si la població de senglars acaba baixant a finals de temporada".

Els agricultors d'algunes zones del Baix Empordà, Garrotxa i Pla de l'Estany ja fa temps que pateixen un malson continu a causa de les plagues de senglars. L'enorme superpoblació d'aquests animals ha provocat danys incalculables als camps ja que no només es mengen les collites, sinó que deixen forats que malmeten les màquines al passar. La normativa d'Agricultura matitza que no estarà permesa la caça quan per risc d'incendis forestals s'activi el Pla Alfa 3, i quedarà limitada fins a la una del migdia quan s'activi el Pla Alfa 2. També s'allarga a les comarques de Lleida fins al quart diumenge de març (dia 25), atès que és el mes en què aquesta espècie genera més danys.

Pel que fa als períodes i dies hàbils de la mitja veda, durant la qual es poden caçar guatlles, tórtores, tudons, coloms roquers, garses i estornells vulgars, a Girona seran els dijous, diumenges i festius no locals compresos entre el 15 d'agost i l'11 de setembre.