Els municipis d'Anglès, Cervià de Ter, Masarac i Ventalló ja tenen aprovat el seu pla d'ordenació urbanística municipal (POUM), malgrat algunes prescricpions. Mentre que el d'Alp va quedar a sobre la taula ja que, segons va explicar el director general, Pere Solà, amb el canvi de color polític a l'alcaldia s'ha preferit donar-li temps al nou batlle perquè es revisi el planejament. Entre els POUM aprovats destaca el d'Anglès, per la seva dimensió, ja que preveu la variant al municipi i un creixement de 1.523 vivendes.

El planejament d'Alp, però, és el que en els darrers dies ha portat més polèmica després que la plataforma ecologista Salvem la Molina hagi presentant una querella contra l'exalcalde, Cosme Ruaix (IA-PM), l'exregidor d'Urbanisme, l'exarquitecte municipal i l'empresa Comercial Immobiliària SL perquè consideren que han realitzat un abocament de terres il·legal en el terreny forestal que hi ha al camí de l'Aigua per tal de requalificar-lo amb el nou Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM). Per part seva, el planejament d'Anglès també preveu 34 hectàrees de sòl industrial que representa un creiexement de quatre i 154 com a sòl urbanitzable.

Ampliació d'Antex

Tanmateix, segons va detallar Pere Solà, també es preveu espai pel creixement d'Antex i la transformació de les naus Burès.

D'altra banda, el pla de Cervià de Ter preveu un creixement futur de 162 habitatges que representarien uns 600 veïns nous al municipi. El més significatiu, però, és que el pla també preveu l'ampliació de l'antiga Pagans i traslladar la càrnica Can Baró del centre del poble als afores, ja que "provoca molèsties als veïns", segons va descriure el director general d'Urbanisme.

Finalment, el POUM de Masarac estima un creixement de població de 100 habitants que Urbanisme ha prescrit.