La Junta electoral de la Zona d'Olot, ahir, va tornar a comunicar a l'Ajuntament de la Vall d'en Bas que el jurament de Laura Pujol per accedir a l'acta de regidora no serveix. Pujol l'11 de juny va prendre possessió del càrrec amb el jurament "prometo per imperatiu legal respectar la Constitució del Regne d'Espanya i l'Estatut d'Autonomia de Catalunya, amb l'objectiu de derogar-lo per la constitució de l'Estat Independent de la Nació Catalana". La secretària va dubtar de la validesa del jurament i es va dirigir a la Junta electoral, la qual li va contestar que la fórmula no servia i que s'havia de tornar a jurar. Al ple del 22 de juny, Pujol es va ratificar en el mateix jurament i ahir la junta electoral va comunicar que tampoc val.

Laura Pujol considera que la manera de jurar no ha d'obstaculitzar la seva voluntat de ser regidora. El problema està en el fet que tots els regidors de SI, partit en el qual milita, la fan servir. En conseqüència, Pujol espera una resposta del partit que li indiqui el que ha de fer. Avança que SI farà una nota en els propers dies per posicionar-se. Pujol lamenta que de tots els regidors de SI i de la CUP que han fet servir la fórmula de jurament, hagi estat precisament a ella a qui se li hagi indicat que ha de fer servir una modalitat de jurament diferent.

La diferència entre ella i la resta de regidors de SI i de la CUP repartits per diferents localitats catalanes és que la secretària de la Vall d'en Bas va tenir dubtes sobre la validesa del jurament i ho va comunicar la Junta electoral d'Olot. En canvi els atres secretaris municipals no van dir res a les respectives juntes electorals. " La diferència és que a mi simplement m'han denunciat a la Junta electoral i als altres no", explica Pujol. La regidora del jurament pendent és una jove estudiant de Ciències Polítiques, que es mostra interessada per la sociologia i la política municipal.

Per complicar més la cosa, Pujol forma part del grup municipal d'ERC, com a militant de SI. El portaveu d'ERC, Josep Garcia, indica que la idea del grup és fer política municipal i no espectacles de política nacional a cada ple. Per això, els dos regidors d'ERC es reuniran dissabte amb Pujol per establir un acord que acabi amb l'estranya situació del jurament. Garcia considera que la fórmula del jurament d'una regidora a la Vall d'en Bas no suposa més o menys grau d'independentisme per a ERC ni per a SI. En canvi, apunta que la manca del jurament, pot suposar problemes administratius indesitjats, com ara la invalidesa del vot de Laura Pujol en futurs acords de ple. "No ens convé estar amb un regidor penjat", diu. Així doncs, expressa la voluntat de trobar una solució al més abans que sigui possible.

El portaveu d'ERC precisa que es tracta d'un cas de consciència de Laura Pujol, amb la qual mantenen una bona relació.

Garcia explica que l'advocat d'ERC en els darrers dies va demanar sense èxit a la Junta electoral provincial i a la Junta de la zona d'Olot que validessin la fórmula de jurament usada per Pujol però no va obtenir resultats.